Redan i slutet av året kan det första malariavaccinet finnas tillgängligt för barn i högriskområden.Vaccinet ger inget fullgott skydd men har ändå potentialen att förebygga ett stort antal infektioner bland utsatta barn. De nya resultaten från fas III-studien som publicerats i Lancet är en uppföljning av tidigare fynd och forskarna har undersökt vad en ytterligare boosterdos gav för effekt.
Vaccinet RTS,S/AS01 är utformat för att användas i Afrika söder om Sahara där 1300 barn dör av malaria varje dag. Vaccinet testades på elva olika platser i sju länder och studien inkluderade 15 500 barn i två olika grupper. Den ena gruppen bestod av barn som var mellan 6 och 12 veckor gamla när de fick sin första vaccindos. I den andra gruppen var barnen från början mellan 5 och 17 månader.
Under 2014 redovisades effekten av vaccinet efter 18 månaders uppföljning. Skyddet var då 27 procent bland de som vaccinerats som spädbarn och 46 procent för barngruppen. I den aktuella uppföljningsstudien ha man följt barnen ytterligare 20 till 30 månader och en del en dem fick en fjärde boosterdos utöver de tre doser som alla fick.
I gruppen med äldre barn som även fick en boosterdos såg man 36 procent färre malariafall när de var fyra år.
I spädbarnsgruppen som fick en fjärde spruta var riskreduktionen för klinisk malaria 26 procent efter 3 års uppföljning.
En biverkan av vaccinet var meningit som dock var ovanligt och drabbade totalt 21 barn.
Om europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ger klartecken och WHO ställer sig bakom vaccinet kan det finnas för användning redan i oktober detta år. Även om effekten inte är fullgod så beräknas vaccinet under en tre års uppföljningstid förhindra 558 fall av malaria för varje 1000 som vaccineras och ge 983 fall färre för de som också fick en boosterdos, menar forskarna.