Regeringen har gett Karolinska institutet i uppdrag att ta fram en utbildning i första hjälpen vid psykisk ohälsa, skriver Svenska Dagbladet. Anledningen är att många svenskar har gått en kurs i fysisk livräddning, men få har grundläggande kunskap om hur man bemöter personer med psykiska problem.
Projektet riktar sig särskilt till personer som arbetar med ungdomar, till exempel i skolan, idrottsklubbar eller fritidsgårdar. Under 2013 ska 2 000 personer utbildas. Utbildningen ska först testas i Stockholms och Jönköpings län. I Stockholms län kommer man till att börja med utbilda 20 instruktörer som i sin tur ska sprida kunskaperna till 1 000 personer i länet. Dessutom ska 400 personer inom räddningstjänsten gå utbildningen och ytterligare 600 personer utbildas i Jönköpings län.
Bland annat får kursdeltagarna lära sig hur man känner igen symtom på psykiska sjukdomar, hur man på bästa sätt tar kontakt och inleder den direkta första hjälpen samt hur man kan hjälpa personen att söka professionell behandling.
– Utbildningen är väldigt basal. Även en person som inte har någon som helst förkunskap om psykisk ohälsa ska kunna ta den till sig och den följer ungefär samma logik som vanlig första hjälpen, säger Gergö Hadlaczky, forskare på Nationellt centrum för suicidforskning vid Karolinska institutet, till SvD.
Forskarna på KI har bearbetat en australisk utbildning som finns i två versioner, en allmän och en med särskild inriktning på ungdomar. Den svenska utbildningen heter Första hjälpen till psykisk hälsa.