”Utredningens förslag är ett stort steg framåt”

”Utredningens förslag är ett stort steg framåt”

För full effekt krävs dock att även utbyte av läkemedel utan förmån tillåts, anser Mikael Hoffmann, chef för Nepi.

10 okt 2017, kl 12:26
0

Mikael Hoffmann, chef för Nepi.

Mikael Hoffmann.

Förslaget från Nya apoteksmarknadsutredningen som presenterades i går måndag innebär att alla läkemedel utanför förmånen ska kosta lika mycket oberoende på vilket apotek man köper dem. Så är det inte i dag utan priset för ett och samma läkemedel kan variera mellan apotek. Priserna är heller inte alltid tillgängliga vilket gör det svårt att som patient jämföra priser och att på ett enkelt sätt hämta ut sina läkemedel.

Det nu lagda förslaget är ett steg i rätt riktning, anser Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen Nepi. Han poängterar dock att för att få en fullgod överblick av läkemedelspriserna och prispress på receptbelagda läkemedel utanför förmånen krävs dessutom möjligheten till utbyte även av receptbelagda läkemedel utan förmån.

– Det är också något som utredningen föreslår som nästa steg, vilket är mycket bra. Det nuvarande förslaget innebär att samma läkemedelsvara har samma pris på samma dag på alla apotek och att priset på de olika varorna finns i läkarens journal. Det innebär att läkaren kan se vad olika substanser kostar och kan göra val som ligger i patentens intresse, säger Mikael Hoffmann.

En annan viktig aspekt är enligt Mikael Hoffmann den avlastning förslaget innebär för såväl patient som för apotek och sjukvård.

– Patienten behöver själv inte leta på olika apotek efter den billigaste varan. På apotek slipper man onödigt arbete vid expedieringen med att förklara att läkemedlet kan finnas billigare på andra apotek och i vården slipper man tidsödande letande efter priser när man ska förskriva läkemedel. Förutom den ekonomiska vinsten för patienten kan alla inblandade professioner ägna den extra tiden åt mötet med patienten.

Är utredningens förslag tillräckligt långtgående?
Nej, det är inte långtgående alls utan snarare en återställare till situationen innan 2009 och omregleringen av apoteksmarknaden. Det är också ett närmande mot ett system som de flesta länder inom EU har. Men utredningen är tydlig med att man i nästa steg har för avsikt att ordna utbytbarhet mellan läkemedel utanför förmånen och mellan läkemedel innanför och utanför förmånen.

Ett sådant system skulle innebära att det nu lagda förslaget med enhetliga priser kombineras med möjligheten att välja ett annat alternativ än det förskrivna läkemedlet.

– Praktiskt taget alla är överens om att vi behöver både utbytbarhet och en reglerad handelsmarginal för en transparent och effektiv prispress på läkemedel, säger Mikael Hoffmann.

Systemet skulle i sådana fall fungera på samma sätt som för dagens läkemedel i förmånen där läkemedelsbolagen anmäler ett pris till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, för de läkemedel de vill få in i förmånen. Priset på receptförskrivna läkemedel utanför förmånen skulle på liknande sätt sättas av läkemedelsbolagen med ett påslag av handelsmarginalen, och inte som i dag av apoteken, vilket skulle innebära att bolagens prissättning avgör slutpriset till kunden.

– Ett utbyte utan reglerad handelsmarginal innebär en brist på prisinformation när läkare och patient ska välja behandling. För att det ska bli en effektiv prispress på dessa läkemedel måste priserna vara kända och transparenta, vilket de inte är om apoteken sätter sina egna priser. Med en reglerad handelsmarginal blir priserna transparenta och tydliga och då finns det också incitament för företagen att konkurrera med pris, säger Mikael Hoffmann.