Den 13 september gick remisstiden för Läkemedels- och apoteksutredningens delbetänkande som handlar om läkemedelsskador och miljöhänsyn ut. Flera av remissinstanserna är kritiska till förslaget om att en patient ska kunna neka utbyte till generika som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen, LFF.
Enligt utredningen är det inte juridiskt möjligt att kräva att ett läkemedel ingår i LFF för att det ska kunna ingå i läkemedelsförmånerna eller utses till periodens vara. Men TLV håller inte med och menar att det är juridiskt möjligt att införa ett krav på försäkringsskydd. Därför, skriver myndigheten, behövs det inte möjligheter för patienter att motsätta sig utbyte.
”Med ett obligatoriskt försäkringsskydd vid läkemedelsskador för läkemedel inom förmånerna skulle den begränsade tiden i enskilda patientmöten kunna fokusera på information om diagnos och behandling” skriver myndigheten i sitt remissvar. Sofia Wallström var utredare för delbetänkandet men har lämnat den och är nu generaldirektör för TLV. Men hon deltog inte i TLVs remissvar.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ställer sig i huvudsak bakom utredningens förslag om att patienter ska kunna neka utbyte till läkemedel med sämre försäkringsvillkor, men tycker inte att informationsansvaret för specifika preparat ska ligga på den enskilde förskrivaren.
Även Apotekarsocieteten påpekar det olämpliga i att apoteken ska vara ansvariga för den informationen, vilket tar tid från den farmacevtiska informationen och får medhåll av Sveriges Apoteksförening.
Fackförbundet Sveriges Farmaceuter är också mycket kritiska till förslaget, då man anser att det skulle kräva stora informationsinsatser vilket i sin tur kan äventyra patientsäkerheten.
”Vi anser att utredningen ger ett förslag som direkt motverkar att farmaceuternas kompetens tillvaratas och ifrågasätter även detta ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.” skriver facket i sitt remissvar.
Inte heller Sveriges läkarförbund stödjer utredningen förslag om informationsansvaret. Däremot anser fackförbundet att det behövs ett bättre skydd vid läkemedelsskador och att regeringen bör påverkar EU-rätten så att en obligatorisk läkemedelsförsäkring kan införas.
Även Reumatikerförbundet anser att regeringen bör arbeta på EU-nivå för att se till att läkemedelsföretagen tvingas ge ett mer förmånligt ersättningsskydd än idag. Man anser också att om en patient motsätter sig byte så bör denne inte behöva betala någon mellanskillnad.
När det gäller om TLV bör väga in miljöpåverkan vid subventionsbeslut är bland annat SKL positiva till förslaget, men anser att det saknas förslag för finansieringen av de högre läkemedelskostnaderna på längre sikt. Läkemedelsverket är också positivt till förslaget men anser att det kommer att behövas mer tid än vad som anges i utredningen. TLV påpekar att det är viktigt att Sverige driver frågan om minskad miljöpåverkan av läkemedel på en internationell nivå.