Förslag om effektivare generikareform

Utbytesreglerna för läkemedel kan bli bättre. Det anser tre myndigheter som gemensamt lagt ett förslag till Socialdepartementet.

29 aug 2006, kl 20:06
0

För cirka fyra år sedan trädde den reform i kraft som innebär att apoteken ska byta ut ett läkemedel som läkare har förskrivit om det finns ett billigare och likvärdigt alternativ. Läkemedelsverket beslutar om vilka preparat som är utbytbara.
I en gemensam skrivelse till Socialdepartementet konstaterar Läkemedelsverket, Läkemedelsförmånsnämnden och Konkurrensverket att reformen medfört stora besparingar för samhället men att det går att göra den än mer effektiv.
Förslaget innebär bland annat att de bestämmelser som möjliggör utbyte av läkemedel ska ingå i läkemedelslagen istället för lagen om läkemedelsförmåner, som nu är fallet.
Idag kan läkemedelsföretag som överklagar att apoteket byter ut deras preparat dra ut på beslutet. Ärendet kan överklagas i tre instanser och preparatet får inte bytas förrän domstol har fattat beslut. Om bestämmelserna flyttas till läkemedelslagen blir läkemedlet istället utbytbart till dess att domstol har prövat beslutet.

Förslaget får stöd
Kenneth Nyblom, vd för Föreningen för generiska läkemedel, FGL, är positiv till förslaget.
– Idag kan det för företag vara frestande att överklaga eftersom de ekonomiska vinsterna blir stora då monopolsituationen automatiskt förlängs för den som överklagar. Det ekonomiska motivet får aldrig överskugga det medicinska motivet. Om det nya förslaget träder i kraft blir det meningslöst att överklaga utan goda medicinska skäl.
Han menar att patienter som behöver ett specifikt läkemedel inte kommer i kläm eftersom domstolen, om det finns starka skäl, kan bestämma att Läkemedelsverkets beslut inte gäller tills domstol har avgjort frågan.
Förutom FGL är flera andra remissinstanser positiva, men det finns också invändningar. Läkemedelsindustriföreningen, Lif, påpekar att få företag överklagar Läkemedelsverkets beslut och föreningen anser inte att besluten om utbytbarhet bör gälla omedelbart.