Förskrivning till barn i fokus

Den nationella läkemedelsstrategin ska fokusera på kunskapsstöd om läkemedel för barn och på att optimera användandet av befintliga antibiotika.

16 jan 2014, kl 11:49
0

Annons

Handlingsplanen för den nationella läkemedelsstrategin innehåller fyra nya aktiviteter för 2014. En aktivitet är att försöka minska manipulering och förfalskning av recept. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska undersöka om det går att avveckla pappersrecept för särskilda läkemedel. 

Hälften av läkemedelsbehandlingen till barn på sjukhus sker off-label och behovet av ett ordinationsstöd beskrivs som stort. SKL ska därför utreda förutsättningarna för ett nationellt informations- och instruktionsstöd för läkemedelsbehandling till barn. Den tredje nya aktiviteten är att identifiera hur befintliga antibiotika kan användas på ett så optimalt sätt som möjligt för att minska utvecklingen av antibiotikaresistens. Det projektet ska den nya Folkhälsomyndigheten leda.

Den fjärde nya aktiviteten under 2014 är att Läkemedelsverket i samråd med TLV och SKL ska utveckla en plan för att utveckla konceptet om stegvist godkännande så att det är förenligt med det europeiska regulatoriska systemet och den svenska modellen om ordnat införande.

Andra projekt i årets handlingsplan är att Läkemedelsverket åter ska utreda generisk förskrivning. Den tidigare rapporten innehöll inte en tillräcklig analys av vinsterna med att införa generisk förskrivning ur ett kostnadseffektivitetsperspektiv, och regeringen vill nu ha en sådan analys. Dessutom kommer bland annat ett pilotprojekt kring strukturerade läkemedelssamtal på apotek genomföras och utvalda slutenvårdsläkemedel utvärderas av TLV.

Under 2013 har dessutom sju aktiviteter avslutats. Dessa är elektronisk makulering av e-recept, ett nationellt dosregister, ökad patientmedverkan, en utvärdering av dostjänsten, förbättrad märkning av läkemedelsförpackningar, utveckling av en modell för införandeprotokoll och samordnad utvärdering av läkemedel samt en utredning om hur kassationen av läkemedel kan minskas.