Förskrivning av antibiotika fortsätter minska

Förskrivning av antibiotika fortsätter minska

Men trots en minskning med två procent under 2016, är det bara ett län som ligger nära det nationella målet.

9 feb 2017, kl 09:31
0

Siffrorna presenteras i årsrapporten  från Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens, i Stockholm. Statistiken handlar om antibiotikaförskrivningen för öppenvård och sjukhus.

Stockholm är fortfarande det län där störst mängd antibiotikarecept hämtas ut per invånare. Förra året hämtades 345 recept per tusen invånare ut i länet. Skåne står för näst största förbrukningen med 341 recept per tusen invånare under 2016. Landstingen med lägst förbrukning är Västerbotten, Jämtland och Gävleborg.

Alla län utom Västerbotten har en bra bit kvar för att nå det uppsatta nationella patientsäkerhetsmålet, som är 250 uthämtade antibiotikarecept per tusen invånare och år.

Den största andelen recept förskrevs på vårdcentraler, visar rapporten. 45 procent av alla recept utfärdades där. Näst största förskrivare var akutsjukhus med 18 procent. Privatläkare stod för 13 procent och närakuter med 10 procent av förskrivningarna i Stockholms län.

Det som sticker ut från den övriga trenden med minskad antibiotikaförbrukning är antibiotikarecept till barn mellan 0 och 6 år. I den gruppen ökade förbrukningen istället med 7,3 procent jämfört med 2015. Tidigare år har förbrukningen minskat även i den gruppen. Strama ser inga direkta förklaringar till ökningen, och inte heller till de stora skillnaderna som kan ses mellan kommunerna.

Den absolut vanligaste orsaken för antibiotikaförskrivning är sjukdom i luftvägarna, men det är också det område där minskningen har varit som störst sett över flera års tid. Under 2016 minskade dock luftvägsantibiotikan bara med 0,7 procent, jämfört med antibiotika för urinvägarna som minskade med 3,5 procent.

Ett omfattande arbete pågår i Sverige och världen för att minska förskrivningen av antibiotika och bromsa resistensutvecklingen. Sverige tillhör de länder i världen med lägst antibiotikakonsumtion och fortfarande minst problem med resistens.