Forskningspengar till läkemedelsutveckling

Forskningspengar till läkemedelsutveckling

Diabetes och genetiska sjukdomar i fokus när Stiftelsen för strategisk forskning satsar.

8 feb 2017, kl 14:24
0

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har beslutat att ge 400 miljoner till fyra forskningsprojekt, varav två handlar om läkemedelsutveckling.

Projekten ingår i programmet ”Industrial Research Centres” som bland annat ska bidra till effektivare behandlingsmetoder för sjukdomar.

Det ena läkemedelsprojektet handlar om att hitta prediktiva biomarkörer för diabetes, en sjukdom som en halv miljard av världens befolkning lider av i dag. Detta ska göras med hjälp av stora mängder patientdata. I senare skeden ska biomarkörerna användas i experimentella modeller och i kliniska studier på patienter, där patienterna kan rekryteras efter vad de har för gener.

Partner i projektet är Region Skåne och universitetssjukhuset MAS samt läkemedelsbolagen Novo Nordisk, Johnson & Johnson Innovation, Pfizer, Probi, CardioVax och Follicum.

I det andra projektet ska förutsättningarna för så kallade nukleotidbaserade läkemedel studeras. Nukleotidbaserade läkemedel baseras på våra genetiska koder, DNA/RNA. I projektet ska forskarna undersöka hur dessa läkemedel, paketerade i biologiska nanokapslar, tas upp, transporteras och frisätts i cellerna. Utöver cellstudier ska verktyg tas fram för att kunna utveckla den här typen av nya läkemedel.

Genetiskt baserade läkemedel skulle kunna innebära nya behandlingar för genetiska sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och sjukdomar i luftvägarna, men även inom andra områden.

Projektet koordineras från Chalmers tekniska högskola, men innefattar även Göteborgs universitet, Karolinska institutet och från industrisidan bolagen AstraZeneca, Camurus, Vironova och Gothenburg Sensor Devices.

Båda projekten kommer pågå sex till åtta år och får minst 75 miljoner kronor var.

Stiftelsen för Strategisk Forskning är en oberoende aktör inom offentlig forskningsfinansiering och stödjer forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. Aktuella högprioriterade områden för SSF är bland annat life science och life science technologies, det vill säga bioteknik och medicinsk teknik.