Den svenska forskningen om konvalescentplasma mot covid-19 går vidare. I en fas I-studie fick tio patienter sådan behandling med blodplasma från tillfrisknade coronapatienter. Nu ska ytterligare 50 patienter få denna behandling i en fas II-studie, rapporterar Vetenskapsradion.
Konvalescentplasma mot covid-19 utvärderas
Att behandla svåra akuta infektioner med blodplasma från tillfrisknade är en metod som i vissa fall fungerat mot andra allvarliga epidemier. Metoden bygger på att plasman hos den som bekämpat infektionen innehåller antikroppar mot det aktuella viruset. Immunförsvaret hos den som är sjuk ska därmed kunna få hjälp av den tillfrisknades antikroppar.
I april startade Karolinska institutet, som Läkemedelsvärlden berättade, en fas I-studie för att utvärdera konvalescentplasma mot covid-19.
I denna första studie utvärderade forskarna att behandlingen var säker för patienterna
– Fas 1 hade enbart ofarlighet som mål, och vi kunde bekräfta att det är ofarligt att ge plasma från tillfrisknade, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Vetenskapsradion.
Tre av de tio patienterna har tillfrisknat och kunnat åka hem från sjukhuset.
– Det var ju inte ingenting, men det går inte säga säkert att det är en effekt. Vi tänkte att vi behöver en bättre design på studien, säger Joakim Dillner.
Resultat inom kort
I fas II-studien har forskarna därför höjt kraven på antikroppsnivåerna hos dem som donerar plasma. Dessutom kommer patienterna i studien vid behov att kunna få plasma vid fler tillfällen än i fas I.
Fas II-studien startade i slutet av förra veckan och sammanlagt ska 50 patienter ingå. Resultaten av fas I-studien kommer att presenteras inom kort och från fas II räknar forskarna med att ha resultat om cirka tre veckor.