Forskare åtalas efter antikroppsstudie på vänner
Coronavirus. Foto: CDC.

Forskare åtalas efter antikroppsstudie på vänner

En forskare som provtog bekanta för antikroppar mot coronaviruset åtalas för brott mot etikprövningslagen.

23 dec 2021, kl 09:00
0

Den Uppsalaforskare som under våren 2020 provtog vänner och bekanta för antikroppar mot coronaviruset åtalas nu för brott mot etikprövningslagen. Det rapporterar Läkartidningen. Forskaren nekar själv till brott.

Det aktuella ärendet gäller en forskare som tillsammans med flera medarbetare tog blodprov på cirka 450 vänner och bekanta med syfte att se om personerna hade antikroppar mot coronaviruset. Ärendet hamnade hos Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) som efter en utredning beslutade att anmäla det till åklagare.

Önep ansåg att det handlade om forskning som krävde etikprövningstillstånd. Nämnden konstaterade att forskningen var tillståndspliktig ”eftersom blodprovstagning utgör ett fysiskt ingrepp på en forskningsperson och bara får utföras om den har godkänts vid en etikprövning”.

Nu har åklagaren beslutat att åtal ska väckas mot forskaren. Vice chefsåklagare Micael Dahlberg anser att provtagningarna ska bedömas som forskning och att forskaren är ansvarig för att ha påbörjat projektet utan etikprövningstillstånd.

– Som lagtexten är utformad faller provtagning under etikprövningslagen om det sker i syfte att skaffa ny kunskap. De som genomfört blodprovstagningarna och undersökt resultaten har sinsemellan diskuterat och kommit fram till att det var skiftande resultat beroende på i vilken del av Stockholm som provtagningen skett. Dessutom hade det stått i tidningen att det var något slags projekt. Då tycker jag att det är tydligt att det handlar om forskning, säger han till Läkartidningen.

Han anser också att gärningen har begåtts med uppsåt. Det innebär att påföljden kan bli böter eller fängelse i upp till två år.

– Min bedömning är att det är böter som gäller i det här fallet, säger Micael Dahlberg till Läkartidningen.