Nu är AI redo att bli klinisk rutin i mammografiscreeningen. Det anser forskare vid Karolinska institutet som nyligen publicerade en uppmärksammad studie om träffsäkerheten hos artificiell intelligens, AI.
Studien genomfördes på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där införde man i somras AI som klinisk rutin vid granskning av mammografibilder. Det är numer en röntgenläkare och en AI som granskar bilderna. Tidigare var det två röntgenläkare, vilket fortfarande är standard på andra håll.
– AI och människan uppfattar bilder något annorlunda och därmed skapas en synergi som ökar upptäckten av bröstcancer, säger forskaren Karin Dembrower, institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.
Hon är förstaförfattare av studien som är publicerad av The Lancet digital health.
AI kombinerades med en röntgenläkare
I studien, som heter Screen trust CAD, deltog 55 581 kvinnor i åldrarna 40-74 år. De genomgick rutinmässig mammografiscreening under perioden 1 april 2021-9 juni 2022.
Två röntgenläkaren och en AI granskade i studien bilderna för att avgöra om kvinnan skulle kallas tillbaka för ytterligare undersökningar.
Forskarna utgick sedan från vilka kvinnor som slutligen diagnostiserades med bröstcancer och räknade ut träffsäkerheten för olika kombinationer av röntgenläkare och AI.
Resultatet av två röntgenläkares granskning jämfördes med träffsäkerheten om bilderna granskades av en röntgenläkare och en AI, eller bara av en AI.
AI träffsäker och tidsbesparande
Flest bröstcancerfall, 269 stycken, hittade kombinationen två röntgenläkare plus AI vilket kanske inte var så överraskande. Enbart AI hittade 246 fall.
Traditionell bildgranskning av två oberoende röntgenläkare upptäckte 250 bröstcancerfall. Men en röntgenläkare i kombination med AI upptäckte fyra procent fler fall, 261 stycken.
Samtidigt gick bara hälften så mycket läkartid åt för granskningen.
AI redo att bli klinisk rutin
En annan effekt av att kombinera människa och AI var att andelen falskt positiva svar minskade. Färre kvinnor som visade sig vara friska återkallades ”i onödan”.
– Vår studie visar att AI är redo för en kontrollerad implementering i mammografiscreening. Då är det viktigt att säkerställa att AI-systemet är väl utvärderat på bilder från samma typ av röntgenutrustning, och att träffsäkerheten fortlöpande följs upp, säger forskaren Fredrik Strand vid institutionen för onkologi-patologi i pressmeddelandet.
På längre sikt kan AI ta över merparten av bedömningarna av mammografiscreening, menar han. Men röntgenläkarna kommer inte att kunna ersättas helt och hållet:
– Även om AI övertar mycket av det initiala granskningsarbetet behövs läkare för att noggrant bedöma och vid behov ta prov på de kvinnor som återkallas.