Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fick förra året i uppdrag av regeringen att göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter. Uppdraget ska slutredovisas den sista oktober 2013. En delredovisning bestående av ett kunskapsunderlag i form av en hälsoekonomisk bedömning av insulinpumpar skulle redovisas den sista april.
Men myndighetens kunskapsunderlag är försenat. TLV menar att man inte haft tid och resurser för att utföra allt arbete som krävs för regeringsuppdraget, utan har tagit hjälp av andra aktörer och det har försenat projektet. Bland annat har TLV tagit hjälp av SBU för att göra en Alert rapport och av KTH för att testa produkterna. Men SBU behöver mer tid för att göra sin litteraturgenomgång och KTH har haft svårt att rekrytera användare till användarvänlighetsstudien. TLV kommer därför att kunna redovisa kunskapsunderlaget först till sommaren.
Myndigheten redovisar dock vad man kommit fram till hittills. Bland annat anser TLV att man bör se på produktklasser snarare än enskilda produkter vid hälsoekonomiska utvärderingar av medicinsk utrustning. Landstingen ska själva jämföra produkterna menar TLV. Dessutom bör varje granskning inledas med en förstudie för att ta reda på om det är meningsfullt att gå vidare, eftersom en fullskalig utvärdering kan kosta mer än utvärdering av ett vanligt läkemedel.
TLV anser också att verksamheten bör bli permanent eftersom det kan bidra till att användningen av medicintekniska produkter blir mer kostnadseffektiv och likvärdig över hela landet.