För några år sedan, 2008, publicerade den danske forskaren Christian Gluud en metaanalys som visade att antioxidanterna snarare var farliga än nyttiga. Den gången drogs slutsatsen efter att forskargruppen sammanställt totalt 67 randomiserade studier i vilka över 232 606 individer ingått.
Nu har forskarteamet uppdaterat sin metaanalys med ytterligare elva studier och drygt 64 000 individer till. Och effekten på livslängden bekräftas ytterligare i den nya analysen.
? Effekten visar sig vara densamma så nu är vi ännu säkrare på resultatet, är Christian Gluuds konklusion.
Varför antioxidanterna har den här negativa effekten vet man inte, men forskarnas bästa förklaring, än så länge, är att de har en toxisk verkan som påverkar den normala åldringsprocessen negativt.
? Det här sambandet med ökad mortalitet finns säkert, säger Alicja Wolk näringsepidemiolog vid Karolinska institutet. De här tre är alla fettlösliga vitaminer, vilket betyder att om man tar stora doser så stannar de kvar i kroppen.
Men skillnaden mellan de randomiserade studier som de danska forskarna sammanställt och vanligt folks intag är att man i studier ofta använder högre doser än de rekommenderade doser folk använder i vardagen, påpekar hon.
? Samtidigt finns förstås de som kanske känner sig hängiga och tar två multivitamintabletter istället för den rekommenderade dosen och dessutom äter margarin och dricker mjölk som båda är berikade produkter.
När den danska forskargruppen presenterade sitt resultat 2008 möttes de med skepsis, bland annat menade kritikerna att den ökade dödligheten kunde bero på att de som använder vitaminpreparat överlag lever osunt vilket skulle förklara den ökade dödligheten i gruppen. En kritik som Christian Gluud tillbakavisade eftersom metaanalysen byggde helt på randomiserade studier.
Redan när den förra metaanalysen publicerades ansåg Christian Gluud att försäljningen av antioxidanter borde begränsas, men den gången blev vitaminerna kvar på hyllorna.
Den här gången har en debatt tagit fart i Danmark och det danska Livsmedelsverket har tillsatt en utredning.
Men Christian Gluud och hans forskarteam hävdar bestämt att försäljningen borde begränsas.