Trots floppen för Eli Lillys försök med läkemedlet solanezumab, som Läkemedelsvärlden.se skrev om i veckan, fortsätter andra läkemedelsföretag med sina studier enligt samma teori om mekanismerna bakom sjukdomen.
Bolaget Biogen utvecklar en annan substans, aducanumab, som också angriper ämnet beta-amyloid. De utvecklar alltså sitt läkemedel enligt samma hypotes, den så kallade amyloidhypotesen, som går ut på att Alzheimer orsakas av ett protein i nervcellernas membran som istället för att brytas ner som det normalt ska, blir till ett plack som skadar hjärncellerna och gör att de kognitiva funktionerna tynar bort.
Läkemedlen man försöker utveckla ska minska placket i hjärnan.
Även konkurrenterna har därför med spänning väntat på Eli Lillys resultat, men nu meddelar man alltså att man inte låter sig nedslås av nederlaget.
– Vi tror inte att det här nederlaget motbevisar hela teorin om det amyloida placket, säger Samantha Budd Haeberlein, chef för utvecklingen av Alzheimerläkemedel på Biogen till FirstWord Pharma.
Även på Roche där man också utvecklar antikroppar av liknande slag, säger man att man har fortsatt tilltro till sina studier.
Chefen för neuroforskning på det globala läkemedelsbolaget Sanofi, Rita Balice-Gordon sa i en kommentar att hon befarar att fler misslyckanden är att vänta i kampen mot Alzheimer, men att hon är beredd att fortsätta bedriva god forskning för att kollektivt nå nya framsteg inom fältet.