Förhandlingsmodell spolas i remissvar
Den maskinella dosens framtid har utretts och svaren inkommit

Förhandlingsmodell spolas i remissvar

Förslaget att dosapoteken ska prisförhandla direkt med läkemedelsföretagen om priset på läkemedlen som packas får inget gehör.

22 jun 2015, kl 10:10
0

En majoritet av remissinstanserna avvisar förhandlingsmodellen med hänvisning till att priset blir en hemlighet mellan dosapotek och företag. Jönköpings läns landsting menar att dosaktörerna då kommer att kunna leverera till en allt lägre kostnad, till följd av den ökade lönsamhet som blir resultatet av förhandlingsrätten, och att det i sin tur kommer att innebära ökad dosdispensering och minskad transparens när det gäller handelsmarginalen. Landstinget är också tveksamt till ökad efterfrågan på maskinell dosdispensering ur ett patientsäkerhetsperspektiv.

De flesta remissinstanserna avvisar också förslaget att det generiska utbytet inte ska vara obligatoriskt vid dosdispensering. Landstingen och regionerna, liksom bland annat läkemedelsföretagens branschorganisationer Lif och FGL men även Apotekarsocieteten, förordar istället ett förslag som innebär att det utformas en speciell periodens vara lista med längre perioder än vid generiskt utbyte på apotek.

Lif understryker också behovet av en ny handelsmarginal för dosdispenserade läkemedel som utgår från antalet dospackade läkemedel istället för som nu antalet öppnade förpackningar. En ordning som innebär att dosföretagen, enligt Lif, inte har något incitament att köpa in och dispensera stora förpackningar.

En av remissinstanserna, Apoteket AB, är till skillnad mot de flesta andra mycket positiv till förhandlingsmodellen och möjlighet för dosapoteken att själva bestämma om och när man byter. Företaget är den enda av apotekskedjorna som själv är dosaktör.

Kronans apotek kritiserar i sitt remissvar det företagets informationsdirektör Andreas Rosenlund beskriver som en inlåsning av patienterna.
– Det problematiska är att så som systemet fungerar idag är själva förpackningstjänsten bara en av dosaktörernas affärsidé, säger han.
Att som Svensk Dos för en tid sedan kunna lämna ett nollbud på själva dostjänsten beror på att företaget förutom handelsmarginalen från de dosdispenserade läkemedlen också räknar med handelsmarginalen för de läkemedel som skickas med i hela obrutna förpackningar.
– Hela systemet bygger på att man låser in patienterna och att den som vinner upphandlingarna får del av den handelsmarginal som egentligen är tänkt för apoteken.

Värdet av de läkemedel som expedieras till de idag cirka 200 000 dospatienterna beräknas till cirka två miljarder per år. En ökning med 100 000 patienter till skulle öka försäljningen med en miljard till via dosaktörerna. Pengar som Kronans apotek gärna vill ha del av.
– Vi menar att systemet idag är principiellt galet. Vi vill ha ett system som skiljer på dispensering och expediering. Det vill säga landstingen upphandlar dispenseringen men inte expedieringen.

Vem som ska expediera de dosförpackade läkemedlen ska istället patienten eller den med fullmakt från patienten besluta, tycker Kronans apotek.