I en studie i USA undersökte forskarna hur det gick för 3 779 kvinnor som genomgick medicinsk abort utan föregående fysisk undersökning. Forskarna drar slutsatsen att detta förenklade sätt att genomföra aborterna var både säkert och effektivt. Studien är publicerad av Jama internal medicine.
Förenklade pandemirutiner för medicinsk abort
Vid en medicinsk abort tar kvinnan först läkemedlet mifepriston som mjukar upp livmoderhalsen och får livmodern att börja dra sig samman. Detta läkemedel får i Sverige enbart ordineras av specialistkliniker som gör aborter. Efter 1-2 dygn får kvinnan ta ett annat läkemedel, en prostaglandinanalog, som gör att fostret stöts ut.
Före aborten undersöker läkaren kvinnan med ultraljud samt gör en gynekologisk undersökning. Syftena är framför allt att fastställa graviditetslängd för att anpassa behandlingen och att utesluta utomkvedshavandeskap som kräver andra behandlingsmetoder.
Men i USA har många kliniker under pandemin baserat beslut om abort med hjälp av läkemedel på enbart kvinnans berättelse. Klinikerna har avstått från ultraljudsundersökning och gynekologisk undersökning som en smittskyddsåtgärd för att minska fysiska kontakter. Forskarna bakom den aktuella studien passade på tillfället att utvärdera detta förenklade tillvägagångssätt.
Några fick läkemedlen med posten
Fjorton kliniker runt om i USA medverkade i den retrospektiva studien. De rapporterade in data till en sekretesskyddad forskningsdatabas om medicinska aborter som kliniken hade genomfört utan ultraljud eller gynundersökning under perioden februari 2020 till och med januari 2021.
Forskarnas primära utfallsmått var behandlingens effektivitet och säkerhet. Måttet på effektivitet var att läkemedelsbehandlingen resulterade i en fullständig abort utan att det behövdes någon ytterligare behandling. Måttet på säkerhet var att kvinnan inte råkade ut för några biverkningar som krävde sjukhusvård, kirurgi och/eller blodtransfusion.
I studien ingick 2 511 kvinnor som fått abortbehandlingen vid ett besök på kliniken samt 1 268 kvinnor som fått läkemedlen per post efter ett digitalt läkarbesök. Kvinnorna i den senare gruppen genomförde sedan aborten hemma.
Effektiv i 95 procent av fallen
När forskarna analyserade data kunde de konstatera att abortmetoden varit effektiv i 95 procent av fallen medan fem procent av kvinnorna behövt ytterligare behandling. En begränsning hos studien är att den saknar en kontrollgrupp som fått standardbehandling. Men forskarna menar att det ändå går att göra indirekta jämförelser med andra studier av medicinsk abort med standardmetod, och att effektiviteten i dessa brukar ligga på en jämförbar nivå.
Samma sak gällde enligt forskarna risken för biverkningar. Tolv av kvinnorna (0,54 procent) råkade ut för större biverkningar och fyra (0,22 procent) behövde behandlas för utomkvedshavandeskap.
Säkerhet och effektivitet låg på samma nivå oavsett om kvinnan fått läkemedlen på en klinik eller per post.
Dags förändra standardproceduren?
Forskarna menar att resultaten av deras studie talar för att det skulle gå att införa den förenklade proceduren som standard för medicinsk abort. De anser att studien visar att det fungerar väl att basera behandlingsbesluten på kvinnans uppgifter.
Att förenkla metoderna skulle, skriver de, också öppna större möjligheter för primärvården att erbjuda medicinsk abort. Detta skulle öka tillgängligheten till abort för kvinnor i USA.
I en redaktionell kommentar i samma tidskrift instämmer två framstående experter på reproduktiv hälsa i detta resonemang och menar att det är dags att förändra standardmetoden för medicinsk abort.