Annons
Hemliga avtal diskuteras på SKL-möte
Landstingens avtal med läkemedelsföretagen rymmer många frågetecken. Foto:iStockphoto.

Hemliga avtal diskuteras på SKL-möte

Avtalen om billigare Zytiga och Zelboraf går långsamt.

25 mar 2013, kl 16:01
0

De sekretessbelagda avtalen mellan läkemedelsföretag och landsting har blivit en stor fråga i landstingsvärlden. Så stor att den diskuteras under ett pågående ledningsseminarium för landstingsdirektörer och ordföranden i landstingens hälso- och sjukvårdsnämnder.

De läkemedel det gäller just nu är cancerläkemedlen Zytiga och Zelboraf som TLV tidigare nekat subvention eftersom man ansåg att företagen Janssen och Roche krävde för hög ersättning. Efter det har en expertgrupp inom Sveriges Kommuner och Landsting fört diskussioner med de två företagen om att få köpa läkemedlen till ett rabatterat, men hemligt pris.

Flera landstingspolitiker och tjänstemän har opponerat mot sekretessen och i till exempel Blekinge säger man fortfarande nej till sådana avtal, enligt förvaltningschef Bertil Wittensjö.
– Beslutet att inte skriva på några avtal står fast, vi tycker att företagen ska återkomma till TLV med ett pris som gör det möjligt att använda behandlingen, säger han.

Bertil Wittensjö understryker att man inte ifrågasätter behandlingen.
– Det här är ju inte ett förhandlingsförfarande utan en monopolsituation där det finns en aktör som erbjuder sig att skriva avtal som vi egentligen inte har någon möjlighet att kontrollera om vi till exempel får samma rabatt som andra landsting.

Håkan Jansson, moderat ordförande i landstingsstyrelsen i Jönköpings län beskriver det som att politikerna hamnat i en rävsax. Han har tidigare uttalat sig mycket negativt till de här avtalen.
– Men vi vill ju inte bli ett landsting som inte tar ansvar för våra patienter. Vi kan visst tänka oss att köpa dyra mediciner till våra patienter, det är det här hemlighetsmakeriet som man har svårt att förstå. Hur vi än vänder oss har vi rumpan bak.

Det är inte helt enkelt det här, konstaterar han. Och hoppas att landstingen ska hitta ett gemensamt förhållningssätt under ledningsseminariet.

Enligt Janssen har man tecknat avtal med två landsting, Halland och Gotland och hoppas på att snart vara klara med en handfull landsting till, däribland Stockholm, Västra Götaland och Örebro. Om det så att säga rullar, om än långsamt, när det gäller Zytiga så tycks förhandlingarna om rabatterat Zelboraf gått i stå. Där pågår det nya diskussioner mellan företaget och NLT-gruppen efter att flera landsting opponerat mot upplägget med regional samverkan.
– Vi och bolaget överskattade möjligheterna för landstingen att samarbeta, konstaterar Bo Claesson på SKL.

I diskussionsunderlaget som deltagarna på seminariet fått argumenterar SKLs ledningsgrupp med Göran Stiernstedt för att landstingen skriver på avtalen. Att inte skriva på innebär att SKLs expertgrupp, NLT-gruppen, tvingas rekommendera landstingen att inte använda behandlingen. Och det menar man vore ett sämre alternativ.

Landstingen lovar inte några gentjänster när det gäller volym, det enda löftet är att hålla pris och rabatt hemligt och det menar SKLs ledning att landstingen kan gå med på.
– Frågan är förstås hur länge det blir hemligt, det kommer ju trots allt att komma fakturor, konstaterar Arne Andersen, inköpschef vid landstinget i Jönköping.