”Fördelningen behöver bli mer rättvis”

”Fördelningen behöver bli mer rättvis”

Läkaren Anna Mia Ekström, som är profilerad inom globala hälsofrågor, anser att riskgrupper i låginkomstländer bör få covid-19-vaccin före friska barn i rika länder.

10 jun 2021, kl 07:30
0

En jämlik fördelning av covid-19-vaccin mellan rika och fattiga länder är nödvändig för att få stopp på coronapandemins konsekvenser. Därför måste hälsopersonal och riskgrupper i låginkomstländer prioriteras före friska barn i rika länder. Det menar Anna Mia Ekström, infektionsöverläkare och professor i global infektionsepidemiologi.

– För mig är det självklart att vi måste prioritera dem som har högst risk att dö i covid-19, oavsett var i världen man bor. Fördelningen behöver bli mer rimlig och rättvis än vad den är nu, säger hon till Läkemedelsvärlden.

Rekommendation från WHO

Hur prioriteringen och fördelningen av covid-19-vaccin i världen ska gå till har den senaste tiden varit en uppmärksammad diskussion, särskilt sedan frågan om en eventuell vaccinering av barn blev aktuell.

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att vaccindoser i första hand ska gå till vuxna och riskpatienter i fattigare länder, i stället för till friska barn i den rika delen av världen. Samtidigt godkändes nyligen covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech för 12-15-åringar i Kanada, USA och nu senast även i EU. I Sverige har Folkhälsomyndigheten ännu inte tagit något beslut om rekommendationer gällande vaccinering av barn.

Anna Mia Ekström, som är gruppledare för forskargruppen Global and sexual health vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet, har synts i covid-debatten där hon har lyft fram de globala hälsoperspektiven.

– Vi behöver se till att få jämnare fördelning av vaccin i världen och få ner smittspridningen globalt, framhåller hon.

Men bör vi i Sverige inte i första hand skydda vår egen befolkning genom att även vaccinera våra barn?

– En jämnare fördelning gynnar alla, även oss i Sverige, eftersom det både minskar risken för allvarlig sjukdom och förtida död. Det minskar också risken för att vårdpersonal inte ska våga gå till jobbet, för nedstängningar av skolor och för att nya mutationer av viruset uppstår.

– Barn löper dessutom en extremt liten risk att bli svårt sjuka eller dö i covid-19 och jag tycker inte att lågriskgrupper ska prioriteras. Det viktigaste är att rädda liv, säger hon.

Fördelning av covid-19-vaccin

Medan stora delar av världens länder har vaccinerat cirka en tredjedel av sin befolkning mot covid-19, finns det låginkomstländer där endast 0,1 procent av invånarna har vaccinerats.

– Det som krävs är att alla de länder som har ett överskott delar med sig omedelbart. På längre sikt behöver man få i gång en större produktion så att låg- och medelinkomstländer kan bli regionalt självförsörjande, säger Anna Mia Ekström.

Hur ska detta gå till? 

– Det behövs ett helhetsgrepp och ett globalt samarbete. Det finns plattformar som ska underlätta fördelningen av vaccin i världen, som till exempel Covax via WHO. Många länder skänker pengar dit, vilket förstås är bra, men det som behövs allra mest just nu är vaccindoser. Många länder uppger också nu att de har möjlighet att ta emot mRNA-vaccinen som inte längre behöver den extrema frysförvaring som tidigare meddelades. Det öppnar upp för nya möjligheter.

Men finns det covid-19-vaccin så det räcker till alla?

– Just nu är det ju vaccinbrist så nej. Men det kommer ju mer hela tiden och Covax fördelar vaccinet så fort de får tillgång till det på ett mycket transparent vis med krav på nationella vaccinationsplaner innan det blir aktuellt att få doser via WHO.

Sverige är ju ett litet land. Vad kan vi göra rent konkret för att bidra, förutom att avvakta med att vaccinera våra barn?

– Sverige kan göra väldigt mycket. Vi kan donera våra överskottsdoser direkt. Vi kan bidra ekonomiskt till Covax, vilket vi också har gjort, och verka för att EU går på samma linje i betydligt större utsträckning. Vi kan också verka för att produktionskapaciteten i världen blir jämnare fördelad så att alla regioner inklusive Afrika blir självförsörjande när det gäller produktion av essentiella läkemedel inklusive vaccin. Det är ”pandemic preparedness” som spelar roll.

– Det är också av stor symbolisk betydelse att vi som land står upp för global rättvisa. Sverige har en historia av att vara pålitliga biståndsgivare som värnar om internationellt samarbete och människors lika värde och som vågar stå upp för sårbara grupper. Vår röst och vårt engagemang behövs mer än någonsin.

Anna Mia Ekström poängterar också att en rättvis fördelning av covid-19-vaccin är en kostnadseffektiv investering.

– Det är bra för hela världens ekonomiska utveckling. En strategisk fördelning och snabb distribution av vaccin i hela världen, och inte bara till den minoritet på 10-15 procent som bor i rika länder, är en viktig första åtgärd för att sen kunna ta itu med allt som har missats under det här året. Det kommer att vara helt avgörande.