Cancerfonden larmar: För få tar hpv-vaccinet
Ulrika Årehed Kågström. Foto: Cancerfonden

Cancerfonden larmar: För få tar hpv-vaccinet

Många tror enligt en undersökning från Cancerfonden felaktigt att de redan har fullgott vaccinskydd mot hpv.

8 feb 2024, kl 08:00
0

Missuppfattningar kan göra att alltför få kvinnor tar hpv-vaccinet som kan utrota livmoderhalscancer. Det menar Cancerfonden som nu för fram sin oro över alltför dålig uppslutning i vaccinationskampanjen för att utrota livmoderhalscancer.

Hpv-vaccinet kan utrota cancer

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat storsatsar Sveriges regioner för att massvaccinera kvinnor födda 1994-1999 mot cancerorsakande humant papillomvirus, hpv. Viruset överförs vid sexuella kontakter och är den främsta orsaken till livmoderhalscancer.

Målet för satsningen, där kvinnorna i målgruppen erbjuds vaccinet gratis, är att utrota denna cancerform.

— Sverige är i princip ett andetag ifrån att bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Det är en historisk satsning där sjukdomen kan vara utrotad inom bara tre år. Bara tanken är svindlande, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Skiljer mycket mellan regionerna

För att man ska lyckas nå målet att släcka ut hpv-spridningen behöver minst 70 procent av kvinnorna ha tagit hpv-vaccinet före utgången av 2024. Men flera regioner rapporterar att intresset för att vaccinera sig är lågt.

För närvarande är det bara 30 procent av kvinnorna i målgruppen som har gjort det. Det skiljer också kraftigt mellan regionerna. I Region Kronoberg som ligger bäst till just nu har 44 procent av kvinnorna födda 1994-1999 vaccinerat sig.

I Skåne och Dalarna är bara 13 procent vaccinerade.

– Tiden är knapp. Nu behöver fler kvinnor i målgruppen ta sig till närmaste vaccinationsmottagning, för sin egen och för alla kvinnors skull, säger Ulrika Årehed Kågström.

Tror de är vaccinerade

Cancerfonden menar att det låga deltagandet kan bero både på för dålig tillgänglighet till vaccinationsställen och på kvinnornas egna föreställningar och kunskap.

Nyligen gav Cancerfonden därför undersökningsföretaget Xtreme insight i uppdrag att studera kunskap och attityder om hpv-vaccinet i målgruppen. Enkätundersökningen gjordes i ett nationellt representativt urval av kvinnor födda 1994-1999.

Ett slående resultat är att tre fjärdedelar av kvinnorna i målgruppen felaktigt tror att de redan har fullgott vaccinskydd mot hpv.

Enligt Cancerfonden kan det finnas två förklaringar till dessa missuppfattningar. Vissa kvinnor kanske helt enkelt minns fel och tror att de blivit vaccinerade mot hpv trots att det inte stämmer.

Kan finnas olika förklaringar

En annan tänkbar förklaring är också att många i målgruppen för ett antal år sedan blev erbjudna hpv-vaccinet Gardasil 4. Det är en äldre version av vaccinet, som inte skyddar mot lika många virusvarianter som det nu aktuella vaccinet, Gardasil 9.

Men en del kvinnor kanske inte känner till den skillnaden och tror att det räcker med den spruta de fick tidigare.

– Även de som tagit den äldre varianten av vaccinet måste uppdatera sitt skydd för att vi ska lyckas stoppa spridningen av viruset helt. Det vore förödande om Sverige missade en sån här historisk chans på grund av ett missförstånd där kvinnor felaktigt tror att de är fullt skyddade, säger Ulrika Årehed Kågström.