Folkhälsomyndigheten ska utveckla gamla antibiotika

Kan gammal antibiotika bli som ny? Folkhälsomyndigheten ska finna nya nya användningsområden för de redan befintliga.

14 maj 2014, kl 13:25
0

Redan idag tvingas läkare använda antibiotika på oprövade sätt.

Att finna sätt att utveckla användningen och göra det bästa av den antibiotika som finns har folkhälsomyndigheten fått i uppgift av regeringen.
– Den mesta antibiotikan idag är ju generika och företagen tycks inte så intresserade av att göra några nya studier för att till exempel hitta nya användningsområden. Därför ska vi nu under några år utvärdera befintliga antibiotika ur nya vinklar, säger professor Charlotta Edlund som tillsammans med apotekaren Gunilla Skog leder projektet.

Det kan gälla olika typer av studier som att hitta nya kombinationsbehandlingar som kanske fungerar för svårbehandlade multiresistenta infektioner.
– Det är ju sådant som kliniker gör redan nu eftersom de inte har någon annan möjlighet, men det finns inte några studier som visar på effekt.

Andra nya vinklar Charlotta Edlund nämner är nya doseringar och nya indikationer.
– Ett preparat kan kanske användas vid urininfektion fast det egentligen inte har den indikationen. Vi vet ju att infektionsläkare och andra experimenterar lite redan idag och därför har erfarenhet av att använda preparaten på ett litet annat sätt än som står i produktresuméerna.

För att hitta särskilt angelägna kunskapsluckor och behov har Folkhälsomyndigheten gått ut med en enkät till bland annat specialistföreningar, läkemedelskommittéer och stramagrupper. Enkäten ligger också på Folkhälsomyndighetens hemsida för att alla som känner sig manade att bistå i den här problem- och behovsinventeringen ska ha möjlighet att göra det.
Regeringsuppdraget är treårigt, men Charlotta Edlund hoppas på en förlängning. I höst tror hon att enklare studier och labbstudier ska kunna göras.
– Men någon större studie blir det inte förrän nästa år.