Folkhälsomyndigheten: Snabbtest är komplement
Foto: istock

Folkhälsomyndigheten: Snabbtest är komplement

Vid begränsad tillgång på PCR-test för covid-19 kan snabbtester vara ett komplement, anser myndigheten.

26 nov 2020, kl 15:00
0

Snabbtester för pågående covid-19 kan fungera som ett komplement till de säkrare och mer tidskrävande PCR-testerna. Det anser Folkhälsomyndigheten som nu uppdaterar sin rekommendation om snabbtester (antigentester).

– Snabbtester kan vara ett bra alternativ i vissa situationer när man behöver få svar snabbt, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens om covid-19.

Antigentester är mindre känsliga än PCR-tester. Men det börjar ändå finnas allt fler antigentester med en acceptabel prestanda, anser Folkhälsomyndigheten. Myndigheten anger att vården bör kräva en känslighet på 80 procent och en specificitet på 99 procent av de antigentest man använder.

Folkhälsomyndighetens uppdatering kommer i ett läge när den stora smittspridningen ger ett växande testbehov. I flera regioner räcker PCR-testkapaciteten därför inte till för alla som behöver testas. Detta har gjort att bland andra Region Skåne redan börjat använda snabbtester för att öka kapaciteten.

“Periodvis kan efterfrågan på PCR-testning för covid-19 vara större än tillgången. Då kan antigentester eventuellt vara ett komplement”, skriver nu även Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Antigentester har både för- och nackdelar gentemot PCR-testerna. En viktig fördel är att de kan ge svar inom cirka 15 minuter medan det med PCR-test tar minst en dag att få svar eftersom analysen måste ske på laboratorium, sade Karin Tegmark Wisell.

– Det kan därför vara lämpligt med antigentester bland annat i samband med smittspårning och för testning av misstänkta fall i öppenvården där det finns behov av snabba svar av smittskyddsskäl.

Karin Tegmark Wisell underströk samtidigt att det är viktigt att själva provtagningen för snabbtest görs korrekt och därför alltid bör göras av vårdpersonal.