I en ny rapport beskriver Folkhälsomyndigheten att Sverige befinner sig i ett avgörande läge i epidemin av covid-19. Enligt myndighetens modelleringar kan smittspridningen i vårt land komma att börja sjunka tydligt i juni och då nå mycket låga nivåer i juli och augusti.
Detta är Folkhälsomyndighetens huvudscenario, i rapporten kallat scenario 1.
Men det finns även en risk för förvärrad smittspridning och hög vårdbelastning över sommaren. Avgörande är, enligt myndigheten, om vi fortsätter att begränsa våra kontakter.
Olika scenarier för epidemin av covid-19
Samtliga scenarier, såväl det mer optimistiska som det mer pessimistiska, utgår från att covid-19-vaccineringen fortsätter i samma takt som nu. På så vis ska vi ha nått en vaccinationstäckning på 75 procent av befolkningen från 18 år och uppåt i slutet av augusti.
Det som skiljer scenarierna åt är därmed inte vaccinationstakten. Skillnaden ligger i stället i om vi kommer att fortsätta att följa smittskyddsrestriktionerna eller ej. I de modelleringar som myndigheten gjort har olika värden på antalet kontakter mellan människor i olika åldersgrupper matats in.
I rapportens scenario 2 ligger vi inte kvar på dagens nivå av kontakter med andra, utan har börjat öka våra kontakter.
– Det kan hända om man blir för ivrig och inte förstår att smittspridningen finns kvar trots att vaccineringarna kommit i gång, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren på torsdagen.
Kan få kraftig smitta i sommar
Om detta sker kommer smittspridningen enligt scenario 2 att ta ny fart nu och stiga kraftigt till en hög topp en bit in i juni. Först då kan den börja sjunka tack vare vaccineffekter och komma till en låg nivå i september.
– Det är mycket viktigt att vi fortsätter att vaccinera oss. Men det räcker inte. Vi måste fortfarande hålla oss till restriktionerna. Annars kan vi få en kraftig smittspridning hela sommaren, sade Johan Carlson.
– Med fortsatt god vaccinationstakt och att vi inte ökar våra kontakter så bedömer vi på Folkhälsomyndigheten att epidemin ebbar ut i sommar. Viruset kommer att finnas kvar och vi kommer att se nya regionala utbrott. Men vi kommer inte längre att ha nuvarande omfattande, svårkontrollerade samhällsspridning.
Vaccineringen in i fas 4
Två länder som för närvarande ofta lyfts fram som uppmuntrande exempel i dessa sammanhang är Israel och Storbritannien. Båda har hunnit vaccinera en bit över hälften av sina befolkningar och båda har nu en mycket låg och stabil spridning av covid-19.
– Om vi också uppnår en vaccinationstäckning på 60-70 procent som är hyfsat homogen i befolkningen så kommer vi att kunna trycka tillbaka smittan, framhöll Johan Carlsson.
I dag är närmare 2,8 miljoner invånare i Sverige vaccinerade med minst en dos vilket motsvarar en täckning på 33,8 procent i befolkningen över 18 år. Drygt 794 000 personer, 9,7 procent, är fullvaccinerade med två doser. I de äldsta åldersgrupperna ligger vaccinationstäckningen på upp till 90 procent. Allt fler regioner inleder nu vaccinationsfas 4 och erbjuder vaccin även till personer under 60 år.