Folkhälsomyndigheten fortsätter sitt deltagande i utvecklingen av ett nytt möjligt vaccin mot kikhosta. Planen är att rekrytera drygt 50 friska försökspersoner mellan 18 och 32 år som efter sommaren kommer att delta i en studie där vaccinet testas i olika doser. Vaccinets effekter och eventuella biverkningar följs upp under ett halvår efter immuniseringen.
Vaccinet är framtaget av en franska forskargrupp och Folkhälsomyndigheten, dåvarande Smittskyddsinstitutet, har också tidigare gjort kliniska tester med lovande resultat.
-Skillnaden med den nya planerade studien är att vi testar andra doser och ger försökspersonerna mer vaccin än vi gjorde förra gången, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.
Forskningsarbetet sker i samverkan med den franska myndigheten för forskning kring folkhälsa och biomedicin, Inserm, och med den kliniska prövningsenheten på Karolinska universitetssjukhuset. Projektet finansieras av det amerikanska bioteknikföretaget Iliad.
Vaccinet, BPZE1, bygger på en levande försvagad stam av bakterien Bordetella pertussis och ges via näsan. Målsättningen är att vaccinet på ett enkelt sätt ska kunna ges till riktigt små barn som är mest sårbara för kikhosta.