Flera landsting säger upp avtal med Apoteket

Stockholm och Västra Götaland har sagt upp avtalet med Apoteket om sjukhusapotek och läkemedelsnära tjänster. Syftet är inte nödvändigtvis att spara pengar utan att genom omförhandling tydliggöra vad som är drift och vad som är tjänster. Och att utsätta Apoteket för konkurrens.

19 jun 2006, kl 16:40
0

Annons

Flera av de svenska landstingen ska i höst eller senare upphandla läkemedelsnära tjänster. Anledningen är dels att LOU, Lagen om offentliga upphandlingar, kräver det, dels att man vill tydliggöra vilka tjänster som ingår i sjukhusapoteksdelen och vilka som ligger utanför.
– Det gäller till exempel beställningar av varor, transporter till våra dörrar samt tjänster såsom fortbildning, statistik och analys, medverkan i förändringsarbete, kvalitetsutveckling, läkemedelsgenomgångar och mycket annat, säger Bengt Blomberg, ansvarig för verksamhetsstyrning och finans på Beställarkontor Vård på Stockholms läns landsting, SLL.
Han tillbakavisar att det handlar om att spara pengar.
– Dagens system är kostnadseffektivt och ganska bekvämt. Det är inte bara av ekonomisk hänsyn som vi säger upp avtalet. För oss är det viktigt att särskilja läkemedelsnära tjänster från de rena apotekstjänsterna. Då måste vi pröva om de ska bli föremål för upphandling.

Vill vara mer flexibla
Bengt Blomberg hänvisar också till en kommande möjlig förändring på apoteksområdet avseende monopolet.
– Det kan ju innebära att Apotekets uppdrag förändras framöver. Vi vill helt enkelt vara mer oberoende och mer flexibla.
För SLL:s del löper avtalet ut vid årsskiftet, likaså i Västra Götalandsregionen. Båda kommer att omförhandla avtalen under hösten. Ingen av dem är dock intresserad av att själva driva sjukhusapoteken, en möjlighet som landstingen har.
– Vi har tittat på det men inte hittat några fördelar med att själva driva dem. Apoteket kan få helt andra driftsfördelar än vi, genom sin samordning med öppenvårdsapoteken, säger Bengt Blomberg.
Den stora förändringen blir sannolikt inom området läkemedelsnära tjänster, ett område där fler aktörer kan erbjuda sina tjänster till landstingen.

Anställer själva
På Apoteket räds man inte konkurrensen, utan välkomnar de nya upphandlingarna.
– Det är bra att avtalen förnyas med jämna mellanrum, det ger bättre förutsättningar för nytänkande och förbättringar, säger Lars-Åke Söderlund, chef för avdelningen Förhandling och Avtal på Apoteket AB.
– Men självklart vill vi ha ett nytt avtal. Jag ser ljust på det eftersom min uppfattning är att SLL är nöjda med avtalet men vill förtydliga det vad gäller läkemedelsnära tjänster. Men ändå måste vi, trots monopol, kämpa för att vara bäst. Bland annat måste vi bli bättre inom området klinisk farmaci.
Ett annat alternativ är att själva anställa apotekare, som bland annat landstingen i Halland och Östergötland gjort.
– Det är flera landsting som har anställt alternativt planerar att anställa själva, och sedan komplettera med extern kompetens, från Apoteket eller från någon annan utförare. Flera planerar och funderar också på öppen upphandling av läkemedelsnära tjänster, säger Bodil Ericsson på Sveriges Kommuner och landsting, SKL.