Sverige borde göra på samma sätt som i Danmark och erbjuda fler personer vaccinering mot apkoppor. Det anser politiker från Liberalerna samt riksförbundet RFSL som nu syns i debatten. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att myndigheten just nu ser över de nuvarande rekommendationerna.
Vill se ändrad vaccinstrategi mot apkoppor
På grund av ett begränsat antal doser erbjuder Sverige i nuläget vaccin endast till personer som har varit exponerade för apkoppssmitta. Fram tills nyligen gjorde även Danmark på samma sätt. Förra veckan meddelande dock landets folkhälsomyndighet Sundhetsstyrelsen att man nu breddar vaccineringen till alla i de grupper som har störst risk att bli smittade. För närvarande gäller det män som har sex med män och som har flera sexpartners.
Nu höjs flera röster om att Sverige borde gå samma väg. I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver fyra politiker från Liberalerna att det gäller att stoppa smittspridningen tidigt, så länge den är relativt begränsad. Politikerna uppmanar Folkhälsomyndigheten att undersöka om Sverige kan göra på samma sätt som i Danmark och bredda vaccineringen. ”Planering för bredare vaccination måste starta omedelbart”, skriver de. De är även kritiska till att uppdraget om en nationell vaccinationsplan för vaccinering mot apkoppor inte ska redovisas förrän i mitten av 2023 vilket de anser är alldeles för sent.
I en intervju med TV 4 framhåller även RFSL att Sverige borde följa Danmarks strategi.
– Jag tror att vaccinerbjudandet kommer att vara det som egentligen blir ett väldigt viktigt verktyg i att begränsa smittspridningen framöver när det gäller apkoppor. Utan den så har vi inget annat än att vara uppmärksamma på symptom, försöka att få en diagnos ställd och isolering, säger Niklas Eriksson från RFSL Skåne till TV 4.
Ser över rekommendationerna
Folkhälsomyndigheten ser just nu över den svenska strategin. I ett mejl till Läkemedelsvärlden meddelar myndighetens presstjänst att rekommendationerna kan komma att uppdateras med nya beslut och att ”ett sådant beslut väntas inom kort”.
Myndigheten har dock tidigare framhållit att det inte räcker med vaccin för att minska smittspridningen.
– Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder, har Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt i ett pressmeddelande.
Det vaccin som används är från början framtaget mot smittkoppor. Vaccinet godkändes nyligen även mot apkoppor i EU under namnet Imvanex. Det har dock hittills inte använts brett mot apkoppor och det är därför inte klarlagt hur effektivt det faktiskt är mot sjukdomen.