När det i Norge i november 2003 blev möjligt att sälja och köpa en del receptfria läkemedel i detaljhandeln ökade antalet försäljningsställen med ungefär 5 000. Ökade gjorde också telefonförfrågningar om förgiftningar av paracetamol till den norska Giftinformationen.
? Ja, det har blivit en markant skillnad sedan försäljningen i dagligvaruhandeln började, säger Erik Andrew avdelningsdirektör på Giftinformasjonen.
2004 fick Giftinformasjonen 636 förfrågningar om paracetamol, varav 292 räknas som allvarliga, en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Förra året hade de 790 samtal som handlade om befarad förgiftning av paracetamol, av vilka 319 klassades som allvarliga. Som allvarliga räknas förfrågningar där patienten bedömts kunna få allvarliga leverskador om han eller hon inte kommer till behandling.
Samtidigt som förfrågningarna om eventuell förgiftning ökat markant och antalet försäljningsställen mångdubblats, har försäljningen av paracetamol ökat ganska modest sedan 2003. Däremot har den flyttat ut från apoteken till dagligvaruhandeln som nu står för nästan 40 procent av försäljningen av paracetamol.
Om förfrågningarna till Giftinformasjonen och risken för förgiftning ökat därför att paracetamol nu säljs i affärer utan rådgivning kan Erik Andrew inte svara på.
? Det kan ju finnas många trender som samverkar. Men det är onekligen ett besvärande samband, eftersom den totala försäljningsökningen under perioden är ganska blygsam. Det tillsammans med ökad tillgänglighet är nog viktiga förklaringar.
Än så länge kan man bara peka på att Giftinformasjonen haft en större ökning av förfrågningar som gäller paracetamol jämfört med andra läkemedel.
Men om det också betyder
att sjukhusinläggningarna på grund av paracetamolförgiftning ökat markant efter att medlet blivit tillgängligt utanför apotek, har ännu inte studerats.
? Det är svårt att på nationell nivå säga något om det, eftersom statistiken inte är på substansnivå. Men vi tror att det är så, och vi planerar ett forskningsprojekt för att undersöka om det stämmer, säger Erik Andrew.
Giftinformasjonen har ett statligt uppdrag att följa utvecklingen och påvisa om det sker förändringar i förgiftningsmönstret.
På den svenska Giftinformationscentralen följer man förstås utvecklingen i Norge.
? Utifrån vårt perspektiv tycker vi inte paracetamol är lämpligt att sälja utanför apotek, säger Mark Personne, chef för Giftinformationscentralen i Sverige.
Det varnande exemplet tycker han är England där försäljningen varit öppen i flera år. Där har man under flera år haft cirka 300 dödsfall om året på grund av paracetamolförgiftning. I Sverige har vi fem till tio dödsfall om året och några hundra sjukhusinläggningar. Men även i Sverige är det svårt att få fram en mer exakt statistik över sjukhusinläggningar på grund av paracetamolförgiftning.
? Visserligen måste man väga till exempel förgiftningsrisken mot andra effekter man vill ha när man funderar på att liberalisera marknaden, säger Mark Personne.
? Men tonårsflickor som hamnar på leverenheten med risk för transplantationsbehov är en kategori förgiftningar man borde vilja bekämpa med alla möjliga medel.
Första april 2008 ska Lars Reje som utreder den svenska apoteksmarknadens framtid komma med ett förslag som gör det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i den svenska detaljhandeln.