Under 2005 ska läkemedelskommittéernas ordförandekollegium, Lok, arbeta med att förbättra kvaliteten i äldres läkemedelsanvändning.
? Exakt hur det kommer att läggas upp är inte helt klart ännu. En arbetsgrupp har nyligen tillsatts och förmodligen blir det någon sorts nationell konferens under 2005, säger Sten Iwarson, Lok:s nya ordförande, tillika ordförande i läkemedelskommittén i Göteborg.
Han menar att det inte kan vara rimligt att patienter på svenska sjukhem i snitt använder tio till tolv läkemedel, och de som använder flest har 27 olika läkemedel.
? Ett sätt kan vara att tillsammans med apotekare genomföra fler läkemedelsgenomgångar på sjukhem runt om i landet.
Samarbete med SBU
Lok är ett samverkansorgan för landets läkemedelskommittéordföranden och tar upp frågor av gemensamt intresse, till exempel policyfrågor. Lok fungerar också i vissa sammanhang som talesman för landets läkemedelskommittéer.
? Lok är idag en etablerad aktör inom läkemedelsområdet och vi är representerade i ett betydande antal grupperingar, säger Sten Iwarson.
Bland annat är Lok direkt eller indirekt representerade i LFN, hälsoekonomiska nätverk och Landstingsförbundet.
Lok kommer fortsätta med de konsensusuttalanden man gått ut med de senaste åren, i samarbete med SBU.
? Vi kommer till viss del rätta oss efter de rapporter som SBU publicerar.
Lok har också haft gemensamma konferenser med SBU och ser som en del av sin uppgift att föra ut budskapen från SBU-rapporterna.
Ökad samordning
På senare tid har det riktats kritik mot att landets kommittéer i stor utsträckning gör samma sak ? utvärderar läkemedel och utarbetar rekommendationslistor. Sten Iwarson tycker inte att det är fel modell.
? Det är själva poängen med lokala kommittéer. Målsättningen är att engagera och intressera så många förskrivare som möjligt för läkemedel och läkemedelsfrågor för att därmed öka kunskapen om läkemedel och kvaliteten i förskrivningen.
Han menar att genom att rekommendationslistorna tas fram lokalt blir implementeringen enklare och man får ett större engagemang från dem som är ute och ?missionerar? om rekommendationer.
I somras kom Socialstyrelsen med en rapport där man bland annat föreslår att Läkemedelskommittéerna bör sträva efter att skapa en nationell baslista för förskrivning av läkemedel i öppen vård.
? Det sker idag en ökad regional samordning såväl inom som utom de stora regionerna, säger Sten Iwarson.
? Bland annat kommer vi i Västra Götalandsregionen, där det idag finns fem olika rekommendationslistor, att från och med 2006 ha en gemensam lista. Det går säkert att samordna ännu mer men det måste ske i lagom takt.
En nationell lista ser han inga fördelar med.
? Vi måste upprätthålla en fri konkurrens och inte binda oss till ett mindre antal leverantörer.