Fler kedjor väljer obetald praktik till hösten

I och med omregleringen av apoteksmarknaden är det från och med höstterminen 2011 upp till varje apotekskedja att själva avgöra om och hur mycket de vill ge i ersättning till farmacevtstudenter som gör praktik på deras apotek. Tidigare har apotekarstudenter fått en ersättning som legat på mellan 12 och 14?500 kronor i månaden. Men nu […]

15 mar 2011, kl 15:14
0

I och med omregleringen av apoteksmarknaden är det från och med höstterminen 2011 upp till varje apotekskedja att själva avgöra om och hur mycket de vill ge i ersättning till farmacevtstudenter som gör praktik på deras apotek. Tidigare har apotekarstudenter fått en ersättning som legat på mellan 12 och 14?500 kronor i månaden. Men nu väljer flera av de stora kedjorna att inte betala ut praktiklön till studenterna så många som vilket upprört både fack och studenter. Enligt en undersökning från Farmacevtförbundet överväger så många som två av tre studenter att strunta i praktiken på grund av utebliven ersättning.

Från Apoteket AB är argumentet att praktiken betraktas som en kurs som berättigar till studiemedel precis som alla andra i farmacevtutbildningarna.
– Vi har tittat på utbildningar både utomlands och i Sverige och konstaterat att på de flesta andra får man inte lön under praktiken, säger Per Stadler, arbetsrättsstrateg på Apoteket AB.
Också på Apotek Hjärtat och Medstop har man det argumentet.
– Vi har tittat på hur det är för andra praktikanter, både inom apoteksvärlden som receptarier och apotekstekniker liksom andra yrkeskategorier och det vanliga är att det inte utgår någon ersättning, säger Gunilla Winlund på Medstop.
Sveriges Farmacevtförbund liksom flera av landets studentkårer har reagerat mot beslutet som man säger riskerar att underminera de svenska utbildningarna och leda till att svenska apotekare och receptarier inte plockar ut sina legitimationer.
– Vi riskerar nu att framför allt apotekarstudenterna väljer bort att göra sin praktik på ett apotek i Sverige och söker sig till utlandet eller andra branscher, säger Boris Pendic, ordförande i Sveriges Farmacevtförbunds studentsektion.

I diskussionen har en kritik varit att CSN ger rätt till studiemedel i 20 veckor medan praktiken är i 26 men Per Stadler tycker inte att det är en fråga för företagen.
– Eftersom det är lärosätena som bestämmer hur lång praktiken är och CSN som beslutar om studiemedel är det en diskussion som bör föras mellan dem.
Doc Morris kommer inte heller betala politiken. På Kronans Droghandel har man beslutat att apotekarstudenter får en gratifikation på 12?000 kronor och receptarier 5?000 kronor efter avslutad praktik. Studenter som gör sin praktik på Apoteket AB kommer kunna få viss ersättning upp till 2?000 kronor i månaden för merkostnader som resor och dubbelt boende. Vårdapoteket, Cura och Apoteksgruppen tar också emot praktikanter och ska lämna besked om betalning under våren.