Befolkningsstudier talar för att omega-3 kan skydda mot att utveckla Alzheimers sjukdom. Hos patienter med sjukdomen har man tidigare noterat lägre nivåer än normalt av bland annat dokosahexaensyra, DHA, en av omega-3-fettsyrorna i hjärnan.
Forskare vid Karolinska institutet har nu tittat på effekterna av de här fettsyrorna hos patienter som redan insjuknat.I den här studien, publicerad i Internal Medicine, som ingår i ett större projekt, OmegAD, har forskarna undersökt om kosttillskottet förändrar fettsyraprofilen i centrala nervsystemet hos patienter med mild Alzheimers sjukdom.I studien deltog 33 patienter varav 18 patienter fick omega-3 och 15 patienter fick placebo dagligen under sex månader.
Resultatet visar att patienterna som fick kosttillskott hade förhöjda nivåer av DHA och en annan omega-3-fettsyra, eikosapentaensyra, EPA i ryggmärgsvätskan som omger centrala nervsystemet och i blodet. I placebogruppen sågs ingen förändring.Ju högre nivåer av framförallt DHA desto större blev förändringarna i ryggmärgsvätskan av så kallade markörer för Alzheimers sjukdom och inflammation.