Fler äldre får fler än tio läkemedel

Fler äldre får fler än tio läkemedel

Fler personer som är 75 år och äldre får fler än tio läkemedel. De regionala skillnaderna är mycket stora. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

4 apr 2018, kl 10:03
0

Av alla personer som är 75 år och äldre och som har hemtjänst i Sverige får 24,2 procent tio eller fler läkemedel. Det visar Socialstyrelsens Öppna jämförelser 2017 som har jämfört vården och omsorgen för äldre i kommuner och län. Siffran innebär en ökning med nästan tre procentenheter jämfört med året innan. Redan det året, i januari 2017, slog Socialstyrelsen i en annan rapport fast att trenden med polyfarmaci går i fel riktning, som Läkemedelsvärlden.se skrev om då.

Bland de äldre som bor i särskilt boende är andelen ännu högre. Där har 31,9 procent tio eller fler läkemedel, vilket är en höjning med närmare sex procentenheter mot året innan.

De regionala skillnaderna är stora. För de äldre med hemtjänst varierar andelen som får tio eller fler läkemedel mellan 14 procent i Arjeplog, som har lägst andel, och 45,6 procent i Dals-ed, som har högst. Bland de äldre som bor i särskilt boende ligger variationen mellan 12,1 procent i Borgholm och 57,6 procent i Färgelanda. Oavsett boendeform är det vanligare att kvinnor får flera läkemedel än att män får det.

När det gäller läkemedel som kan vara olämpliga för äldre ser dock trenden ut att försiktigt gå åt rätt håll. Strax under tio procent av alla personer 75 år och äldre som har hemtjänst har en förskrivning på minst ett av fyra läkemedel som klassas som olämpliga för äldre. Något mindre andel, 8,3 procent, av de som bor i särskilt boende får något läkemedel som är olämpligt för äldre. Båda dessa siffror är marginella förbättringar jämfört med tidigare. Även här är de regionala skillnaderna stora.

Drygt åtta procent av akuta sjukhusinläggningar av äldre orsakas av läkemedelsbiverkningar. Akuta tillstånd hos äldre orsakas bland annat av läkemedel för hjärt-kärlsjukdom, blodförtunnande medel, morfinpreparat, antibiotika och diabetesläkemedel. De äldre patienterna drabbas av fall, lågt blodtryck, förvirring och lågt blodsocker på grund av sina läkemedel. Läkemedelsorsakad akutsjukvård bedöms vara möjlig att förebygga, skriver Socialstyrelsen i sin rapport.