Fjärde dos gav 92 procents skydd mot svår covid-19
Foto: Istock

Fjärde dos gav 92 procents skydd mot svår covid-19

Folkhälsomyndigheten redovisar nya siffror om vaccineffekterna i åldersspannet 65 år och uppåt.

2 jun 2022, kl 10:10
0

En fjärde dos covid-19-vaccin återställde effektivt skyddet mot covid-19 hos personer i åldern 65 år och äldre. Det visar en ny svensk registerstudie. Studien omfattar perioden 1 december 2021 till 19 april 2022 då omikronvarianten dominerade covid-19-bilden i vårt land.

Samkörde register

Det var Folkhälsomyndigheten som gjorde studien för att få underlag för planeringen av den lämpligaste tidpunkten att erbjuda påfyllnadsdoser.

Studien utgick från data om alla folkbokförda i Sverige i det aktuella åldersspannet. Folkhälsomyndigheten samkörde dessa uppgifter med det nationella vaccinationsregistret och en rad andra register.

De fortsatta analyserna gjordes för personer som inte tidigare hade haft konstaterad covid-19. Helt ovaccinerade personer utgjorde kontrollgruppen. De utfallsmått som myndigheten studerade var genombrottsinfektion, slutenvård med covid-19 som huvuddiagnos, vård på intensivvårdsavdelning samt död i covid-19 inom 30 dagar.

Personerna som fyllt 65 år delades in i fyra grupper. Indelningen följde turordningen för erbjudanden om vaccination. Grupperna var personer på särskilda boenden, personer med hemtjänst, personer över 80 år som inte har särskilt boende eller hemtjänst samt personer i åldrarna 65-79 år utan särskilt boende eller hemtjänst.

Skyddet mot infektion

För samtliga grupper beräknades skyddseffekten av tre doser och för de tre första grupperna även effekten av en fjärde dos.

Tidigare forskning har visat att vaccinskyddet mot att bli smittad är ganska kortvarigt när det gäller omikronvarianten. Samma bild gav den nu aktuella studien. Särskilt snabbt avtog skyddet mot infektion bland äldre på särskilt boende. Under 2-4 veckor efter tredje dosen hade de 63 procents skydd mot infektion jämfört med ovaccinerade. Efter två månader hade skyddet sjunkit till 19 procent.

En liknande men inte lika kraftig minskning skedde hos personerna med hemtjänst. Där sjönk skyddet mot infektion från 71 till 44 procent under samma tidsperiod.

När äldre på särskilt boende eller med hemtjänst fick en fjärde dos steg infektionsskyddet åter till omkring 65 procent under en uppföljningstid på i genomsnitt 37 dagar.

Skydd mot allvarlig sjukdom och död

Men när det gäller skyddet mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 var siffrorna betydligt högre både efter tredje och fjärde dosen. Tre månader efter den tredje dosen låg skyddet strax över 80 procent. Efter en fjärde dos steg skyddet mot allvarlig covid-19 och död till minst 92 procent.

– Även om smittsprid­ningen av covid-19 minskade under perioden som undersökningen pågick, så är det tydligt att vaccination och att ta de erbjudna påfyllnadsdoserna minskar risken för allvar­lig sjukdom och död. Det är viktigt att hålla vaccina­tionsskyddet på en hög nivå i grupper som har ökad risk för allvarlig sjukdom, inte minst inför en even­tuell ökad smittspridning av SARS-CoV2 i samhället, säger Lisa Brouwers, tillförordnad avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade rekommenderar myndigheten att personer som är 65 år och äldre ska erbjudas en femte dos inför kommande höst- och vintersäsong. Detta för att behålla ett gott vaccinationsskydd även i de grupper där skyddet sjunker snabbast och som samtidigt har större risk för allvarlig covid-19.

När det gäller personer under 65 år bedömer Folkhälsomyndigheten generellt att tre doser ger tillräckligt skydd