Finska resenärer ska testa diarrévaccin
Bar i Grand Popo, Benin. Foto: Björn Sjöstrand

Finska resenärer ska testa diarrévaccin

Ett vaccin som kan rädda hundratusentals barn i utvecklingsländer – och turisters semesterresor – ska nu testas av finländska resenärer i Benin i Västafrika.

29 maj 2017, kl 09:44
0

Björn Sjöstrand, vd Scandinavian Biopharma.

I ett projekt tillsammans med forskare från Helsingfors universitet, Göteborgs universitet och Johns Hopkins University ska finländska resenärer få åka på Kulturresa till Benin. Studien ska pågå minst ett år.

Det är det svenska företaget Scandinavian Biopharma, som håller på att utveckla ett vaccin mot diarré orsakat av bakterien Etec (Enterotoxigenic Escherichia coli). Etec är den vanligaste orsaken till såväl livshotande diarréer hos barn i utvecklingsländer som turistdiarréer hos resenärer från Västvärlden som besöker Afrika, Sydamerika eller Asien.

– Det är fördelen med den här typen av vacciner, säger Björn Sjöstrand, vd för Scandinavian Biopharma. Det här vaccinet kan rädda hundratusentals barn i utvecklingsländer. Men det kan också rädda folks semestrar, vilket räddar vår finansiering.

Björn Sjöstrand förklarar poängen med de två marknaderna: tack vare att vaccinet kan komma att bli en värdefull produkt för turister, finns en potentiell intjäningsförmåga hos vaccinet. Att ge vaccinet till de som verkligen behöver det, framför allt små barn och svaga individer i utvecklingsländerna, till mycket rimliga priser, blir möjligt tack vare pengarna från turistmarknaden.

Studien, som fått en del medial uppmärksamhet tack vare sin annorlunda utformning, är en fas IIb-studie. I den ska finländska resenärer få åka på en rabatterad kulturresa till Benin, där det finns ett finskt kulturcentrum och ett uppbyggt laboratorium. Hälften av resenärerna kommer att få vaccinkandidaten och hälften kommer att få placebo. Om de får diarréer under resan måste de lämna avföringsprover till laboratoriet.

Hur ska ni göra för att resenärerna ska exponeras för Etec?
– Vi gör ingenting, svarar Björn Sjöstrand, och konstaterar att av alla resenärer som åker till länder som Benin, så får omkring 40 procent så kallad turistdiarré. Åtminstone en tredjedel av dessa fall orsakas av Etec.

– Resenärerna ska inte utsättas för något utöver det vanliga. De får åka på en resa och om de blir sjuka finns infektionsläkare på plats och de blir omhändertagna. Det är inget dåligt erbjudande, säger Björn Sjöstrand.

Han berättar att man precis har fått in sista patienten i en studie på barn i Bangladesh, för samma vaccinkandidat. Det har testats på personer i olika åldersintervaller, och har nu testats nu på den allra yngsta och viktigaste gruppen: barn mellan sex månader och fem år. Säkerheten är redan bekräftad, men följs som vid alla studier vidare genom alla faser. Det som analyssvaren nu ska visa är hur barnens immunsvar ser ut.

De finska studiedeltagarna som nu rekryteras ska vara mellan 18 och 65 år, och kommer att resa i grupper om trettio personer för att under två veckor besöka Villa Karo, ett finskt-afrikanskt kulturcentrum i Grand Popo i Benin i Västafrika. Kulturcentrumet är grundat av den finska författaren Juha Vakkuri.

Varför finländska resenärer, ni är ju ett svenskt företag?
– Finländarna är duktiga på att genomföra kliniska studier, säger Björn Sjöstrand. Det är hög compliance. Men ett ännu viktigare skäl är att studiedeltagarna inte får ha tagit Dukoral de senaste fem åren.

Dukoral är ett koleraprofylax som i Sverige även lanseras som profylax mot turistdiarréer. Därför har en hög andel av de resande svenskarna tagit Dukoral, som kan ge en, om än begränsad, skyddande effekt även mot Etec.

Världshälsoorganisationen WHO har klassat produkten som en långt gången kandidat. The Bill and Melinda Gates Foundation stödjer projektet via organisationen PATH, som har som mål att få fram nya vaccin för utvecklingsländer. Företaget har äv

Redan i juli beräknas de första finländska studiedeltagarna åka ner till Grand Popo.