Det finska stoppet innebär att planerade kampanjer med vaccinering som skulle ha skett nu under hösten skjuts upp. Enstaka individer i riskgrupper och personer som inte fick något vaccin under våren kan fortfarande vaccinera sig, enligt Anders Tegnell på Socialstyrelsen.
Han har kontinuerlig kontakt med Läkemedelsverket vars expertgrupp kommer att träffas ett par gånger denna vecka för att diskutera frågan och sedan ska den stämmas av på europeisk nivå på fredag med den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC. Först därefter kan det bli aktuellt med något svenskt beslut, enligt Anders Tegnell.
– Teoretiskt skulle vi kunna göra samma sak som finnarna och säga att vi inte tycker att man ska bedriva kampanjvaccination utan att det får ske efter individuell bedömning. Vi har dock beslutat att invänta veckans diskussioner så att vi har ett bättre underlag innan vi tar något beslut, säger han.
I praktiken spelar det liten roll eftersom det nästan inte sker någon vaccinering alls i Sverige just nu.
– Vi har inte någon vaccineringskampanj just nu utan vår rekommendation är att fortsätta ge vaccinet till personer i riskgrupper, säger Anders Tegnell.
Själv förhåller han sig ännu så länge skeptisk till att det är fråga om ett verkligt samband.
– Man ska komma ihåg att Finland och Sverige endast har givit någon enstaka procent av allt vaccin mot svininfluensa i världen och det är bara här som detta samband har rapporterats.Vi vet av erfarenhet att den här typen av tidssamband alltid dyker upp när man vaccinerar så många människor som vi har gjort och det är väldigt sällsynt att det finns ett orsakssamband, säger Anders Tegnell.