TLV föreslår statsanslag för farmaceutiska tjänster

TLV föreslår statsanslag för farmaceutiska tjänster

Vem ska betala för farmaceutiska tjänster, och hur? De frågorna besvarar TLV i en ny delrapport.

23 feb 2023, kl 14:33
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, presenterar i dag ett förslag om hur det ska gå till att finansiera farmaceutiska tjänster på svenska apotek. Förslaget finns i en delrapport från TLV om det pågående treåriga regeringsuppdraget att pröva och utvärdera farmaceutiska tjänster. Detta är en försöksverksamhet som myndigheten genomför tillsammans med bland andra företrädare för apoteksbranschen.

Den modell TLV föreslår för att finansiera farmaceutiska tjänster är att apoteken bör få ersättning från staten via ett ramanslag och att den bör betalas ut i efterhand.

Test med inhalationsvägledning

Farmaceutiska tjänster är rådgivning och andra insatser som farmaceuter gör och som ligger utanför apotekens grunduppdrag. Ett exempel är tjänsten inhalationsvägledning som 150 apotek testade i fjol. Kunder som använder inhalator för läkemedel mot astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, erbjöds då en strukturerad vägledning. På så vis hjälpte farmaceuten kunden att använda inhalatorn bättre när det behövdes.

I försöksverksamheten använde 7 905 kunder denna tjänst. Vid cirka hälften av tillfällena behövde farmaceuten hjälpte patienten att rätta till något i hanteringen av inhalatorn.

– Vi anser att apoteksbranschen i försöksverksamheten har visat att den kan utföra tjänsten med hög och jämn kvalitet. Patienterna efterfrågar tjänsten och farmaceuterna ger dem stöd i att få mesta möjliga effekt av de inhalationsläkemedel som förskrivits, säger Anna Montgomery, projektledare på TLV, i ett pressmeddelande.

Statsanslag ska finansiera farmaceutiska tjänster

För närvarande pågår inom projektet ett försök med en andra farmaceutisk tjänst, kallad apotekens läkemedelssamtal. Den är riktad till personer som just börjat medicinera med blodfettsänkande statiner för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Försöket syftar till att utvärdera apotekens förmåga att genomföra tjänsten samt att mäta effekten och patientnyttan. En forskargrupp vid Uppsala universitet gör denna utvärdering.

Statligt finansierade farmaceutiska tjänster på apotek finns redan i Norge. Genom att jämföra med vårt grannland beräknar TLV att det skulle kosta 20-30 miljoner kronor per år i Sverige att permanenta de två tjänsterna inhalationsvägledning och läkemedelssamtal.

Ska förhindra fusk

TLV föreslår att apoteken ska få betalt för tjänsterna ur ett särskilt statligt ramanslag. De ska registrera utförda tjänster i ett register hos E-hälsomyndigheten och få betalt i efterhand. Det är dock TLV som ska besluta om utbetalningarna, enligt förslaget.

– Myndigheterna behöver också kunna upptäcka och förhindra medvetet fusk eller överutnyttjande av ersättningen för farmaceutiska tjänster och det bör därför finnas rättsliga möjligheter för TLV och E-hälsomyndigheten att lämna uppgifter till tillsynsmyndigheterna Läkemedelsverket och IVO, säger Anna Montgomery i pressmeddelandet.