Många IBS-patienter får svåra symtom av viss mat och ska vara försiktiga med till exempel fet mat, alkohol och kaffe. Vissa kan också behöva minska på mängden frukt och grönsaker. De har länge fått höra att intag av fibrer är bra. Men det stämmer inte för alla. För några är det positivt men för andra negativt. Vissa kan till och med uppleva att de blir sämre, eftersom gasbesvären ökar.
? För dem som är förstoppade är det nog positivt, men till en viss mängd. Doseringen är en gränsdragning, doserar man för mycket får man gasbesvär istället, säger Magnus Simrén, specialistläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Därför rekommenderar han att dostitrera intaget av fibrer. Genom att börja med låg dos som successivt ökas kan man få en positiv effekt på avföringen utan gasbesvär. Det är framför allt positiv effekt på avföringens konsistens och tarmtömning som har visats med fibertillskott.
? Eftersom konsistensen på avföringen blir bättre blir det lättare för dem att tömma tarmen och de kan gå oftare. Därför är det framför allt de som är förstoppade som ska ha fibrer, säger Magnus Simrén.
Däremot har fibrer inte visat någon positiv effekt på känslan av bubblighet och uppsvälld mage, och inte heller på magsmärta.
Individuell balansgång
En viktig orsak till patienternas obehag med gasbildning, bubblighet och uppsvälldhet är relaterad till intag av kolhydrater, som bland annat finns i fibrer. Vissa av kolhydraterna bryts inte ner i tunntarmen utan förs vidare till tjocktarmen. Där bryts det ner och stimulerar tarmarna men bildar också gas.
? Det blir en fermentering av de kolhydrater som går ner i tjocktarmen. Då bildas mycket gas som tänjer ut tjocktarmen. Men samtidigt ger det en bättre konsistens åt avföringen.
Magnus Simrén menar att det är en individuell balansgång mellan gasbildning och bättre konsistens. Det är också individuellt vilken typ av fibrer som fungerar bäst. Därför blir det också svårt med generella rekommendationer. Men han rekommenderar sina patienter att fibrerna ska komma från vanlig mat, inte från hälsokostbutiker eller apoteket.
? Det är naturligt att få in det via kosten, men alla kan inte få det. Då får man ta till fibertillskott, som till exempel kruskakli och vetekli.