Feta får ofta för liten läkemedelsdos

Forskare varnar för att feta personer inte får tillräcklig effekt av vissa receptbelagda läkemedel i normaldos. Det gäller särskilt antibiotika.

21 nov 2007, kl 12:54
1

De flesta antibiotika för vuxna tillverkas i en dos som ska passa alla och personer med svår fetma riskerar därför att få för liten dos av läkemedlen för att de ska ge effekt. Det visar en ny studie i novembernumret av Pharmacotherapy. Det är särskilt alarmerande eftersom antalet individer med det högsta BMI har ökat med 600 procent mellan 1986 till 2000 hävdar forskarna vid College of Pharmacy vid universitetet i Oregon, USA.
Extremt feta personer med svåra infektioner kan i värsta fall få endast hälften av den nödvändiga dosen av ett antibiotikum. Förutom att läkemedlet blir verkningslöst kan det också bidra till resistensutveckling.

När det gäller andra typer av läkemedel som patienten tar under längre perioder är problemet inte lika uttalat. Effekten av exempelvis blodtrycksläkemedel eller kolesterolsänkande läkemedel övervakas mer intensivt och doserna kan därmed ökas om det behövs. Att det är särskilt allvarligt med antibiotika beror på att de ofta används för att behandla svåra eller till och med livshotande infektioner.
Företagen har blivit mer medvetna om frågan och har börjat testa och rekommendera mer anpassade doser för vuxna. Men med äldre läkemedel, som fortfarande används i stor utsträckning, finns det väldigt lite eller inga data alls för anpassade doser. I vården ignoreras frågan ofta helt eller också gör läkaren begåvade gissningar baserat på de data som finns tillgängliga, påpekar forskarna.
Om inget görs kommer problemet att bli värre och det gäller inte bara i USA. WHO konstaterade nyligen att 400 miljoner var feta 2005 och att det kommer att öka till 700 miljoner år 2015.

Men även om man är medveten om problemet är det inte så enkelt att göra något åt det, påpekar forskarna. Det ideala vore om det fanns ett enkelt sätt att justera dosen för överviktiga personer, menar forskarna. Men så enkelt är det inte. Det finns en rad faktorer som påverkar läkemedelsdistributionen i kroppen som ålder, vikt, njurfunktion, andra sjukdomar och vilken typ av antibiotika eller annat läkemedel det gäller. Dessutom påverkar kroppsfettet hur kroppen interagerar med läkemedel. Av vissa läkemedel tar fettvävnaden upp stora mängder medan andra läkemedel inte tas upp alls i fettvävnaden. Ofta kan det också vara en mycket liten skillnad mellan den dos som ger effekt och den dos som läkemedlet är ineffektivt vid. I många situationer finns helt enkelt inga data för att utvärdera problemet.

Frågan om justerade doser har varit känd hos barn för årtionden beroende på den uppenbara distinktionen mellan ett småbarn och en kraftig tonåring. Men hos vuxna är problemet mycket mindre uppmärksammat. Den farmacevtiska industrin antar ofta att alla väger mellan 75 och 85 kilo, påpekar forskarna. De uppmanar kraftigt överviktiga personer att ta upp frågan med sinaläkare eller vid behov diskutera den med andra specialister som farmacevter.

Anders Rane, professor i farmakologi vid Karolinska institutet i Solna, håller med om att problemet inte har fått så stor uppmärksamhet hittills.
? Det är väl ett forskningsområde som inte är så glamoröst. Men på samma sätt som man skiljer mellan små och stora barn borde man skilja mellan kraftigt överviktiga och normalviktiga vuxna, säger han.

För ett par år sedan publicerades en amerikansk studie i Obstetrics & Gynecology som visade att kraftigt överviktiga kvinnor som använder p-piller löper betydligt större risk att råka ut för en oönskad graviditet än normalviktiga kvinnor. Enligt studien blir två till fyra kvinnor av 100 som använder p-piller under ett år gravida beroende på fetma. Forskarna menar att det finns flera tänkbara förklaringar till den försämrade effekten. En är att metabolismen ökar vid fetma. En annan är att tyngre personer har mer leverenzym vilket kan orsaka en nedgång i cirkulerande blodnivåer av ett läkemedel. Och en tredje teori baseras på det faktum att de aktiva substanserna i p-piller, östrogen och progesteron, lagras i kroppsfett.  

 

 

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Många feta har magopererats med olika metoder.
    Hur påverkar detta dosering av tex olika antibiotika?
    Vilken dos vid olika viktklasser?
    Undrar
    Carl-Axel Wildt
    Överviktigas riksförbund – Region Syd
    0705581724