I Sverige drabbas cirka 800 kvinnor av äggstockscancer varje år, oftast kvinnor i 60-70-årsåldern. Äggstockscancer har inga uttalade symtom i början av sjukdomsförloppet och upptäcks ofta sent, vilken leder till hög dödlighet.
Det har funnits en oro för att hormonella fertilitetsbehandlingar skulle öka risken för äggstockcancer men resultat av studier som har gjorts har varit otydliga. I den nya omfattande studien har danska forskare följt mer än 54000 kvinnor som fått behandling mellan 1963 och 1998. Vid uppföljningens slut var den yngsta patienten 18 och den äldsta 81 år. Det är den största patientgruppen någonsin för en sådan studie. Patienterna fick gonadotropiner, klomifencitrat, gonadotropin-frigörande hormon och humant korioniskt gonadotropin.
Av 54 000 kvinnor som deltog i studien drabbades endast 156 av äggstockscancer. Forskarna fann heller ingen koppling mellan upprepade fertilitetsbehandlingar och cancerrisk.
I en kommentar skriver forskarna att de här nya resultaten visar att fertilitetsbehandlingar inte ökar risken att få äggstockscancer. Eftersom de flesta kvinnor som deltog i studien är nu i 40-årsåldern kommer de att följas även i fortsättningen.
- Läkemedel
Fertilitetsbehandlingar ökar inte cancerrisk
Danska forskare har följt en stor grupp patienter som fick medel mot
infertilitet. De läkemedel som patienterna fick ökade inte risken att
drabbas av äggstockscancer visar studien som publicerats i British
Medical Journal.