Läkemedelsverket har genomfört undersökningen för att ta reda på vad som måste göras för att öka kunskapen kring rådgivningen av receptfria läkemedel utanför apoteket. I undersökningen utgav sig tränade observatörer sig för att vara kunder och besökte 297 apotek och 801 andra försäljningsställen för receptfria läkemedel under hösten 2011. De läkemedel som ingick i undersökningen var läkemedel mot värk och feber. Anledningen var att de används av många och står för de högsta försäljningssiffrorna i butiker utanför apotek. Dessutom är det viktigt att välja rätt läkemedel då effekter, biverkningsmönster och rekommenderad användning kan skilja sig åt.
Observatörerna frågade antingen ?Jag skulle vilja ha ett läkemedel till mitt barn/barnbarn som har feber?, ?Jag behöver ha värktabletter till min fru/sambo/väninna som snart ska ha barn? eller ?Jag skulle vilja ha ett paket Reliv?.
Vid två av tre besök i butik utanför apotek gav personalen förslag på läkemedel till kunden som efterfrågade ett läkemedel till en höggravid kvinna, trots att personalen inte ska ge råd om läkemedel utan hänvisa till apotek. Vid nio procent av besöken föreslogs ett läkemedel som är olämpligt i slutet av graviditeten. På apotek var andelen olämpliga förslag på läkemedel en procent.
När det gällde läkemedel till ett febrigt spädbarn föreslog både apotek och butik utanför apotek i sex procent av besöken ett olämpligt läkemedel. Endast 16 procent av apotekspersonalen och 14 procent av personalen i butiker utanför apotek frågade efter barnets ålder. Totalt gav personal i butik utanför apotek förslag på läkemedel vid 66 procent av besöken.
Apoteks- och butikspersonal gav rekommenderade också läkemedel med ibuprofen och acetylsalicylsyra när kunden frågade efter ett läkemedel med paracetamol (Reliv).
Enligt Läkemedelsverket visar undersökningen att både personal på apotek och i dagligvaruhandeln inte utsträckning uppmärksammar olikheterna mellan olika läkemedel mot värk i tillräckligt hög, och det kan leda till olämpliga rekommendationer.
– Personal på både apotek och i butiker bör bli mer medvetna om skillnaderna mellan olika läkemedel mot värk. Vissa värktabletter ska inte ges till spädbarn, och andra inte användas om man är höggravid. Det är också mycket viktigt att försäljningsställena driver ett kontinuerligt arbete med att undervisa sin personal i vad de får säga och inte säga om ett läkemedel och när de ska hänvisa till en farmacevt, säger Cecilia Bernsten vid Läkemedelsverket, som varit projektledare för studien, i ett pressmeddelande.
Myndigheten ska nu föra en dialog med Apoteksföreningen och Svensk handel om resultatet.