?Fel att stänga apotek i sommar?

Apotekets beslut att stänga 51 apotek i sommar på grund av farmacevtbrist är fel menar Sveriges Farmacevtförbund. Enligt statistik från AMS är runt 250 farmacevter arbetslösa över hela landet.

14 jun 2006, kl 17:43
0

Annons

Den 8 juni meddelade Apoteket AB att det i år är något färre sommarstängda apotek än tidigare somrar (se länk till höger). Av totalt 950 apotek stänger 51 någon tid under sommaren.

Men stängningen är helt onödig menar Sveriges Farmacevtförbund (SFF), eftersom det enligt statistik från AMS finns runt 250 arbetslösa farmacevter spridda över hela landet. Av dessa är ungefär 105 medlemmar i SFF.

? Apoteket hävdar att de finns på fel ställe i landet, men det stämmer inte när vi tittar i vår egen statistik. Vi har arbetslösa medlemmar över hela landet, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör på SFF.

Men Camilla Frankelius får mothugg från Apoteket:

? Vi har bett att få ta del av SFF:s lista på arbetssökande medlemmar för att kunna göra riktade rekryteringar men har tyvärr inte fått ta del av den, säger Thony Björk, kommunikationsdirektör på Apoteket.

? Vi får inte lämna ut våra medlemslistor till Apoteket. Vi har däremot skickat information till våra medlemmar att det finns lediga jobb och telefonnummer vart man kan vända sig, svarar Camilla Frankelius.

Apotekets uttalande, att stängningarna beror av farmacevtbrist, uppfattas enligt SFF som kränkande av många medlemmar som inte vill annat än att få ett arbete. Enligt SFF har dessutom många nyutexaminerade farmacevter sökt sig till England och Norge för att kunna få arbeta på apotek. Sannolikt finns det också ett antal pensionärer som skulle kunna tänka sig att jobba under sommaren.

? Några kampanjer eller annonser för att besätta apoteken har vi heller inte sett av, säger förbundsdirektör Lennart Axelsson till SFF:s hemsida.

? Apoteket menar också att de arbetslösa inte är flyttbara, vilket är helt fel. Många är beredda att röra på sig inom rimliga avstånd. Det handlar bara om dålig bemanningsplanering från Apotekets sida, säger Camilla Frankelius.

? Vi har haft kontakter med arbetsförmedlingar lokalt för att hitta sökande och har också fått personal den vägen. Vi har dessutom haft kontakt med högskolor för att rekrytera farmaceuter direkt från utbildningarna, samt haft lokala annonser, dock ingen nationell, säger Thony Björk.

Camilla Frankelius berättar också om många samtal från frustrerade medlemmar som beklagar sig över personalsituationen just nu på apoteken.

? Det har aldrig varit större kris än nu och man är oroliga för patientsäkerheten. Ledningen har dragit ner för mycket på personalen, det är helt klart.

I inlägg på SFF:s hemsida föreslår medlemmar att SFF borde starta ett bemanningsföretag eller en jobbförmedling, i första hand för arbetslösa men även för medlemmar som är intresserade av att byta jobb eller av tidsbegränsade anställningar.

?Apoteket verkar ju vara väldigt intresserade av att säga upp sin personal och ersätta med inhyrd bemanning från externa vinstdrivande företag. Varför inte utnyttja farmacevtmonopolet mot apoteksmonopolet och organisera oss i ett bemanningsföretag och hyra ut farmacevttimmar till Apoteket AB?? skriver signaturen Farmacevt.

?Låt oss visa själva att vi klarar av att bemanna apoteken i Sverige. Apoteket visar ju gång på gång att man inte klarar den uppgiften. Först gör man sig av med flera hundra farmacevter under våren och sen till sommaren skyller man på farmacevtbrist. Samtidigt lägger man ner sin jobbpool och klagar på dålig rörlighet.? skriver signaturen Arbetslös.

? Vi har diskuterat en sådan lösning. Det finns inga konkreta planer men helt omöjligt är det inte, säger Camilla Frankelius.

På frågan om det till och med kan vara företagsekonomiskt lönsamt för företaget att stänga ett antal apotek under sommaren svarar Camilla Frankelius:

? Visst, det är det säkert.

Thony Björk erkänner att man på Apoteket inte är nöjda med den uppkomna situationen:

? Även om det är färre stängda apotek än i fjol. Den omställningsprocess som gjorts under våren har syftat till att anpassa bemanningen till en situation som medför att vi kan klara av målet att nå balans i receptaffären vid utgången av 2006. Sett i backspegeln har det gått så snabbt att vi inte klarat av att balansera personalbehovet inför sommaren. Vi får dra lärdom inför nästa år.