Fattiga länder får importera läkemedel till reducerat pris

Enligt ett EU-förslag ska fattiga länder få tillgång till läkemedel till reducerade priser och återexport till EU ska förhindras. Men LIF ifrågasätter byråkratin och menar att det innehåller ?stelbenta konkurrenshämmande prissättningsregler?.

20 jan 2003, kl 17:05
0

Företagen ska kunna exportera viktiga läkemedel till reducerade priser till länder i tredje världen och samtidigt vara säkra på att förtjänsten inom EU inte går förlorad genom återexport. Det menar EU-kommissionen i ett förslag som överlämnats till Europaparlamentet och ministerrådet. Förslaget är del av ett större program som riktar in sig på att avhjälpa den nöd som orsakas av HIV/AIDS, malaria och TBC.
Priset på medicinen ska antingen sänkas med 80 procent av medelpriset på en färdig produkt i OECD-länderna eller till priset av produktionskostnaden plus 10 procent. För att förhindra att läkemedlen återexporteras och säljs billigt inom EU ska företagen sätta upp läkemedlen på en lista som EU-kommissionen hanterar. Tullen ska kunna känna igen produkterna genom att de förses med en märkning av gula stjärnor och ett blått E på vit botten. De blir då förbjudna att importera till EU.

Industrin har invändningar
Eftersom systemet blir frivilligt för läkemedelsindustrin gäller det att få företagen med sig på detta. Men Olle Hagberg på Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har flera invändningar. Bland annat anser han att prissättningssystemet är för trubbigt.
?Prissättning är en sak som företagen ska avgöra själva så att de kan göra en kommersiell bedömning i det enskilda fallet, säger han.
I en skrivelse till Utrikesdepartementet menar LIF att förslaget inte tar hänsyn till skillnader i välfärd och köpkraft inom och mellan utvecklingsländer. Därför behövs en differentierad prissättning som återspeglar förhållanden i enskilda länder. Föreningen pekar också på att det prissättningssystem som kommissionen har föreslagit inte gynnar konkurrensen och att det kan avskräcka företagen.