Jong-Wook Lee är ingen nykomling inom WHO. Han har arbetat för organisationen i 19 år och är för närvande chef för organisationens aktionsprogram mot tuberkulos. Valet av den 57-årige sydkoreanen kan ses som början på ett paradigmskifte inom WHO. Jong-Wook Lee har nämligen öppet deklarerat sitt starka stöd för FN:s utvecklingsmål vad gäller spridningen av HIV och malaria samt tillgång på dricksvatten och läkemedel i tredje världen.
Under Lees ledning är det därför troligt att WHO:s mål och insatser vässas och framför allt fokuseras på frågor som berör världens fattiga. Organisationen har sedan lång tid kritiserats för att sprida sina resurser för brett och tunt. Chefsvalet skulle alltså kunna ses som ett svar på den kritiken.
Vill decentralisera WHO
Flera av de övriga kandidaterna för toppjobbet, däribland Moçambiques premiärminister Pascoal Mocumbi och den mexikanska hälsoministern Julio Frenk, refererade under valkampanjen till det mer allmängiltiga ?hälsa för alla?-mål, som varit WHO:s motto sedan 1980-talet. Lee argumenterar istället, exempelvis i tidskriften the Lancet, för mål uppsatta för 2005 och 2010 inom några få väldefinierade områden. Även hans medfinalist, belgaren Peter Piot, som basar för FN:s aidsprogram, tillhör denna nya skola.
Lee vill även decentralisera WHO och planerar att inleda sin femåriga mandatperiod med att flytta organisationens leprakontor från Genève till Indien, där de flesta fallen av sjukdomen finns. Men innan dess måste valet av Lee, som gjorts av delegaterna för de 32 länder som utgör organisationens verkställande organ, styrkas av samtliga medlemsländer på ett möte i maj.