Tablettbehandling mot covid-19 testas i Sverige
Foto: istock

Tablettbehandling mot covid-19 testas i Sverige

En fas III-studie av det antivirala läkemedlet molnupiravir har inletts i flera länder i världen.

15 jun 2021, kl 08:10
0

Magnus Gisslén

Magnus Gisslén. Foto: Johanna Ewald St Michaels.

Sedan två veckor tillbaka pågår en fas III-studie av det antivirala läkemedlet molnupiravir mot covid-19 i Sverige. Förhoppningen är att läkemedlet, som ges i tablettform, ska kunna minska risken för att bli allvarligt sjuk.

– Det skulle vara mycket värdefullt om det visar sig att molnupiravir har en god effekt mot covid-19. Det är också en beredskap inför framtida pandemier, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Göteborgs universitet, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och huvudprövare för studien i Sverige.

Personer i riskgrupp ingår i studien

Från början utvecklades det antivirala läkemedlet molnupiravir mot influensavirus och andra coronavirus, men har i mindre studier visat sig vara effektivt även mot sars-cov-2.

Nyligen inleddes en fas III-studie av läkemedlet mot covid-19 i flera länder i världen. För Sveriges del kommer läkemedlet att testas på patienter med bekräftad covid-19 i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Tabletten ska tas två gånger om dagen i fem dagar. Hälften av de medverkande kommer att lottas till att få läkemedlet och hälften till att få placebo. Som primärt effektmått ska forskarna undersöka om läkemedlet minskar risken att hamna på sjukhus och att avlida av covid-19.

Studien omfattar dock endast personer som riskerar att bli allvarligt sjuka, det vill säga personer över 60 år eller yngre personer som har någon annan riskfaktor. Om man skulle inkludera även yngre personer hade studien behövt vara mycket större.

– Eftersom det är så få yngre personer som blir allvarligt sjuka behövs väldigt många personer för att det ska kunna gå att se skillnad mellan de som får läkemedlet och de som får placebo. På det här sättet ökar vi träffsäkerheten, säger Magnus Gisslén.

Svårt att hitta deltagare

Att det endast är personer i riskgrupp som omfattas har gjort det svårt att hitta deltagare till studien, eftersom de flesta personer i denna grupp redan är vaccinerade.

– Vi är förstås glada för att få blir sjuka i de här grupperna. Men det gör att rekryteringen blir en utmaning och att studien går långsammare än vi hade önskat. Hade den inletts för någon månad sedan när färre var vaccinerade och smittspridningen dessutom var högre hade det varit lättare, säger Magnus Gisslén.

Men kan det här leda till att det inte går att genomföra studien?

– Det är ju flera andra länder som ingår i studien där vaccineringen inte har kommit lika långt som här. Men det är möjligt att Sveriges del i studien inte blir så stor.

För att rekrytera deltagare jobbar forskarna bland annat med annonsering.

– Det finns absolut ett intresse bland människor att delta, men det är svårt att hitta patienter som uppfyller rätt kriterier, säger Magnus Gisslén.

Molnupiravir ska ges tidigt i sjukdomsförloppet

Patienterna som ingår i studien får inte ha varit sjuka i mer än fem dagar, eftersom antivirala läkemedel ska sättas in tidigt i sjukdomsförloppet när virusmängderna är som högst. Molnupiravir har tidigare testats i en annan studie på sjukhusvårdade patienter som hade varit sjuka i covid-19 längre. Denna studie gick dock aldrig in i fas III eftersom läkemedlet inte visade någon tydlig effekt hos dem.

Resultatet av den nu aktuella fas III-studien väntas komma i höst. Förhoppningen är att det ska finnas ett färdigt läkemedel i början på nästa år, säger Magnus Gisslén. En av fördelarna med molnupiravir är enligt honom att patienterna kan ta det hemma själva.

– Pandemin är troligtvis inte så stor i höst, men för en liten grupp personer som inte är vaccinerade eller av någon anledning inte svarar på vaccinationen kan molnupiravir bli ett väldigt värdefullt läkemedel.