Rapporten Öppna jämförelser 2009 ? Vård och omsorg av äldre som genomförts av Sveriges Kommuner och Landsting visar att antalet äldre som får många läkemedel minskar. Andelen personer över 80 år som tar tio eller fler läkemedel minskat från 14 till 12 procent mellan 2007 och 2008.
Det är tredje året som SKL gör en sådan kartläggning och i år innehåller jämförelsen fler indikatorer än tidigare. För läkemedel redovisas tre indikatorer som visar förekomst aven av olämplig eller riskfylld läkemedelsbehandling, samtidig förskrivning av tio eller fler läkemedel, samtidig förskrivning av tre eller fler psykofarmaka och förskrivning av särskilt riskfyllda läkemedelskombinationer.
Jämförelsen visar bland annat att andelen personer som får minst tre psykofarmaka en läkemedelsgrupp som omfattar antipsykotiska, antidepressiva samt lugnande medel, har minskat från 6 till 5 procent sedan förra jämförelsen.
Att antalet äldre som får många läkemedel sakta börjar minska har flera orsaker tror Tilsith Lacouture, handläggare på avdelningen för vård och omsorg på SKL.
– Det här är tredje gången vi gör en sådan här kartläggning och för varje gång så blir problemet uppmärksammat. Det är en process som pågår under en längre tid och det handlar om ett långsamt förändringsarbete, säger hon.
Tilsith Lacouture menar att den uppmärksamhet som äldres läkemedelsanvändning fått i media det senaste året kan spela in, men att egentligen handlar om en fyra år gammal nyhet. Det var då som en redovisning av landstingsverksamheten presenterades.
– Att vi nu ser en förbättring beror till stor del på flera långsiktiga förändringsprojekt som drivits på olika håll i landet under flera år. Men det finns mycket kvar att göra, säger hon.
Enligt rapporten är det stora skillnader i olika kommuner. Siffran över hur många personer över 80 år som får tio eller fler läkemedel varierar mellan Jokkmokks 2,6 och runt 20 procent i andar kommuner. Vårgårda, Bjurholm och Aneby tillhör de kommuner som dragit ner mest på läkemedel till äldre.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Har möjligtvis äldreapotekare ett finger med i spelet? Kan paraleller dras till vilka kommuner som har sådana anställda?