ÅRETS FARMACISTUDENT 2024
Maryam Mahmood: ”Jag har inte hunnit smälta det”
Maryam Mahmood. Foto: Tomas Ohlsson / Sveriges farmaceuter

Maryam Mahmood: ”Jag har inte hunnit smälta det”

”Det känns jättebra, men jag har inte hunnit smälta det ännu”, säger Årets farmacistudent Maryam Mahmood.

9 okt 2024, kl 08:30
0

"Jag gillar problemlösning. Och på apotek finns det nya problem att lösa i varje hörn."

Apotekarstudenten Maryam Mahmood får utmärkelsen Årets farmacistudent 2024 av fackorganisationen Sveriges farmaceuter.

Det är förbundsstyrelsen som utser pristagaren efter nomineringar från medlemmarna. Under torsdagen hölls den högtidliga prisceremonin.

Maryam går andra året på apotekareprogrammet vid Göteborgs universitet.

Hon är vice ordförande i apotekarnas utbildningsråd och sitter som ledamot Sahlgrenska akademins studentkår, där hon tidigare var fullmäktigeledamot.

Farmacistudent som engagerade sig direkt

Grattis till priset! Hur känns det?

– Det känns jättebra, men jag har inte hunnit smälta det ännu. När Sveriges farmaceuter ringde trodde jag att de var för att de ville att jag skulle sitta i styrelsen. Jag är ju lite av en arbetsnarkoman.

– Det var verkligen inget jag var beredd på. Jag har ju precis börjat apotekareprogrammet och det så finns många andra studenter som är jätteengagerade.

Maryam Mahmood gick in i studentkåren direkt när hon började på apotekareprogrammet.

– Från början var engagemanget i kåren ett sätt att skapa kontakter, eftersom jag kommer från Kristianstad och var helt nyinflyttad i Göteborg. Men sen visade det sig att jag har fallenhet för det.

Har ett extraordinärt engagemang

Sveriges farmaceuter skriver att Maryam Mahmood tilldelas utmärkelsen för att hon varit en inspiration, lyft farmacistudenternas frågor och för sitt extraordinära engagemang. Hennes driv och engagemang har inspirerat många apotekarstudenter och förbättrat deras situation, vilket bidrar positivt till farmacibranschen.

Varför engagerar du dig i studentkåren?

– Utbildning är en ära, det är hedersamt att få utbilda sig. Men alla länder har det inte så bra som Sverige, med gratis universitetsutbildning. Man kanske är jättekompetent men har inte 800 000 kronor för att betala sin utbildning.

– Det är viktigt att det är hög kvalitet på universitetsutbildningarna på alla universitet i Sverige och där är studentkårsrörelsen betydelsefull.

Farmacistudent som stöttar medstudenter

I prismotiveringen står att: ”Maryam Mahmood har redan under sitt första år på apotekarprogrammet framgångsrikt lyft apotekarstudenternas röst.

Hon har blivit en trygg punkt för sina medstudenter, som ofta vänder sig till henne för råd och stöd. Hennes driv och engagemang har inspirerat många apotekarstudenter och förbättrat deras situation, vilket bidrar positivt till farmacibranschen.”

Vilken fin motivering, vad tänker du om den?

– Jag är ju tacksam, men tänkte ”Vad har jag gjort senaste året egentligen?”. Men så sa mina kompisar att jag exempelvis vänt mig till föreläsare i olika frågor och att ”du har gått på alla de här mötena ingen vill gå på”.

Vill stärka studentkåren

Har du någon eller några hjärtefrågor du brinner extra för?

– Att studentkåren blir mer synlig, stärka betydelsen av den och öka engagemanget. Jag vill att fler ska förstå vad kåren kan betyda. Många studenter som inte är med går miste om förmåner och sociala aktiviteter.

– Sen utbildningsbevakning förstås, att utbildningen håller hög kvalitet. Om man tycker att något är fel i sin utbildning eller att man blir illa behandlad på något sätt kan man alltid vända sig till studentkåren för att få stöd.

Har apoteksbranschen i blodet

Hur kommer det sig att du valde apotekareprogrammet?

– Nästan alla i min familj är i apoteksbranschen, min mamma är apotekare och mina två systrar är apotekare eller läser till apotekare. Det är det man snackar om vid middagsbordet.

– Men först hade jag tänkt bli jurist. Min mamma trodde att jag slagit i huvudet den dagen jag sa att jag skulle bli apotekare. Jag hade svimmat samma dag, men inte slagit i huvudet.

Vad var det som fick dig att ändra inriktning?

– Jag vill forska! Jag blev så inspirerad på stamcellsdagen i Lund år 2023. Då var det en forskare som pratade om livet som forskare. Innan dess visste jag inte att apotekare kunde forska.

– Det är mitt mål. Främst är det föreläsningsaspekten, att få utbilda. När det gäller forskning är jag intresserad av cancergenetik. Men jag vet att det är svårt att få en doktorandtjänst, i princip alla får börja med att arbeta på apotek.

”Dagarna är aldrig detsamma på apotek”

Det är ju rätt tufft därute på apoteken, med hög arbetsbelastning. Vad tänker du om det? 

– Jag har redan bekantat mig med apoteksmiljön, jag jobbade som apoteksassistent och studerade till egenvårdsrådgivare i somras. Det var givande.

– Sen tycker jag om att utmana mig själv. Jag gillar problemlösning. Och på apotek finns det nya problem att lösa i varje hörn. Arbetet är varierande, dagarna på apotek är aldrig detsamma.

Det är högtidlig prisutdelning förstås, men har du hunnit fira priset annars?

– Jag firade med en del av mina kompisar och i Göteborg på farmaceutdagen, med tårta. Jag har inte hunnit fira med familjen ännu men det ska jag göra. Min familj är jättestolt, mamma är ”over the moon”. Sen blir man jätteglad över alla snälla grattis-sms!