Farmaciförbundet vill slopa farmacevter i egenvårdsbutiker

Farmaciförbundet tycker inte att egenvårdsapoteken, de så kallade apoteksshopparna, som Apoteket nu lanserar, behöver bemannas med farmacevter. Läkemedelsverket, Sveriges Farmacevtförbund och Apoteket är alla kritiska mot det kontroversiella förslaget.

15 nov 2004, kl 15:36
0

Idag är reglerna sådana att även apotek där man enbart säljer receptfria läkemedel och handelsvaror måste ha en farmacevt ständigt närvarande i butiken.

? Men du kan i princip ta in vem som helst från gatan som säljer och ger råd om egenvård, bara det finns en farmacevt någonstans i butiken. Det tycker inte vi garanterar en bra rådgivning, säger Farmaciförbundets ordförande Britt-Marie Skoglösa.

Istället vill Farmaciförbundet ha vad man kallar en lägstanivå för OTC-försäljning.

? Vårt förslag är att man ändrar reglerna så att den som arbetar med rådgivning och försäljning av receptfria läkemedel minst ska vara apotekstekniker. Vi tycker det är viktigare att alla som arbetar i shopparna har en viss utbildning än att det finns en farmacevt någonstans i butiken.

Ny lansering

Idag finns ett knappt tiotal egenvårdsbutiker, men under nästa år planerar Apoteket, enligt informationsdirektör Thony H Björk, att öppna ungefär lika många till under namnet Apoteket Shop. Butikskedjan är en del i Apotekets strategi att möta den omstrukturering av apoteksväsendet som kan bli följden av målet i EG-domstolen. Till årsskiftet kommer Apoteket också med ett nytt affärsområde, Egenvård, för den här verksamheten.

På SFF, Sveriges Farmacevtförbund säger man sig vara mycket förvånade över utspelet från Farmaciförbundet.

? Det är förvånande att Farmaciförbundet, som till skillnad mot oss, säger sig vilja ha kvar monopolet vill sänka kraven för att driva egenvårdsapotek, säger förbundsdirektör Lennart Axelsson.

? Ett argument för att bevara detaljhandelsmonopolet har ju enligt Farmaciförbundet varit att man vill värna den farmacevtiska kompetensen vid apoteken. Det här förslaget tycker jag närmast slår undan benet för det argumentet.

Det håller Britt-Marie Skoglösa inte med om.

? Man garanterar inte den farmacevtiska kompetensen med en farmacevt i butiken, det är mycket viktigare med en lägsta nivå för rådgivningen. Med vårt förslag försäkrar vi oss om en sådan också vid ett eventuellt frisläppande av OTC-varorna. Lägger vi inte en lägsta ribba riskerar vi att det inte kommer att ställas några krav alls på de som ska sälja och stå för rådgivning av de här medlen.

Uppkoppling

Tillgång till farmacevt i apoteksshopparna kan man istället lösa genom att till exempel vara uppkopplad till Kundcentrum, föreslår hon.

? Det finns många sätt för ett detaljhandelsmonopol att tillgodose den farmacevtiska kompetensen.

Om monopolet försvinner är det ännu viktigare att reglera kompetenskraven även för de som ska stå för den direkta försäljningen och rådgivningen, menar Britt-Marie Skoglösa.

Inget gehör

Något gehör för de här förändringarna har Farmaciförbundet dock inte fått hos Läkemedelsverket som man uppvaktat i frågan.

? Nu avvaktar vi i första hand utgången av Bringwellärendet i EG-domstolen. Men så som vi tolkar reglerna idag ska det finnas farmacevtisk bemanning också i egenvårdsbutikerna, säger Erica Hagblom på Läkemedelsverket.

Något stöd får Farmaciförbundet inte heller av Apoteket.

? Vi tänker inte plocka bort farmacevterna från shopparna. Den modellen är vi inte inne på, säger Thony H Björk.