Farmacevtföretagarna satsar vidare på entreprenörerna

Trots att Sveriges Farmacevtförbunds egenföretagargrupp
Farmacevtföretagarna inte fick köpa några apotek går de vidare med
planerna på en serviceorganisation för entreprenörer.

9 nov 2009, kl 14:17
3

Annons

Sveriges Farmacevtförbunds egenföretagargrupp Farmacevtföretagarna blev utan något kluster trots att de hade bjudit på flera.
– Man kan väl bara konstatera att det fanns andra som var beredda att betala mer, helt enkelt, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör i Sveriges Farmacevtförbund.

Han vill inte uttala sig om orsaken till att de blev utan kluster är att de bjöd för lite eller om de nya köparna har gjort en felbedömning och betalat ett överpris.
– De kanske har sett värden som inte vi ser. Uppenbarligen har de betalat på ett sätt så att Omstruktureringsbolaget är nöjt, säger han.

Han noterar att köparna av de svenska apoteken överlag är helt andra aktörer än de förhandstippade europeiska kedjorna.
– Vi kan bara konstatera att Celecio, Alliance Boots och Tamro inte är med i matchen på de här nivåerna. Och de vet ju vad det handlar om, säger han.
De nya ägarstrukturerna kommer sannolikt påverka framtiden inom apoteksverksamheten, menar Lennart Axelsson.

– Det är många riskkapitalbolag som har köpt och normalt har de ganska höga avkastningskrav och nu har de redan initialt betalt ett högt pris för apoteken, tycker vi. Det där är en ekvation som måste gå ihop i slutändan, säger han.

Men han är inte orolig för att det ska bli kaos i den svenska apoteksvärlden framöver.
– Det är många nya aktörer så det blir ju upp till bevis för dem. Men med bra management så borde de kunna hantera det på ett bra sätt. Verksamheten är ju väldigt regelstyrd, säger han.

Själva kommer Sveriges Farmacevtförbund nu att gå vidare med sina planer på att skapa en serviceorganisation för enskilda entreprenörer och köpare av apotek i den så kallade Apoteksgruppen. Det finns ett klart behov av en organisation med lite muskler som kan hjälpa och stötta personer som vill starta nya apotek i egen regi, menar Lennart Axelsson.

Ett exempel på problem är den it-lösning som erbjuds nya aktörer som en övergångslösning av Apoteket AB. Den kostar 800 000 kronor per år, en omöjlig kostnad för en nystartad liten verksamhet.
– De som vill nyetablera får inte en reell chans på grund av det här it-eländet. Det har avskräckt många, men det finns också många som trots allt kämpar på, säger han.

Farmacevtföretagarna vill gärna hjälpa till att hitta en billigare lösning, men ännu har han inget att erbjuda.
– Vårt problem är ju kapitalet eftersom vi har en ägare som inte kan gå in med riskkapital utan vi måste jaga någon som har muskler. Där är vi inte i mål ännu även om vi har fört och för samtal med flera samarbetspartners, säger han.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Avgå Lennart! Efter att ha satsat X miljoner av förbundets kassa på detta misslyckande, dvs dina medlemmars pengar så kan du inte sitta kvar på din post! Redovisa vad ditt hobbyprojekt Farmacevtföretagarna har kostat medlemmarna! Avgå! Någon serviceorganisation lär inte dina medlemmar vara intresserade av.

  2. “Själva kommer Sveriges Farmacevtförbund nu att gå vidare med sina planer på att skapa en serviceorganisation för enskilda entreprenörer och köpare av apotek i den så kallade Apoteksgruppen. “

    Apoteksgruppen och Farmacevtföretagarna är två helt skilda saker om jag inte blivit misinformerad.

  3. En serviceorgansation till ett statligt företag ( apoteksgruppen) är bara trams. Apoteksgruppen klarar detta själva utan iblandning från Lennart Axelsson et al. Farmacevtföretagarna har lika lite nu som tidigare något berättigande. Återgå till ert fackliga värv och sluta leka affärsmän. Märkligt att SFF:S medlemmar låter detta pågå på detta sätt. Tydligen är ordföranden förblindad av VD:n. Ingen bra kombination.