Farmaceuter utan gränser kommer till Sverige

Torsdag den 7 juni hölls ett första informationsmöte inför bildandet av den svenska grenen av Farmaceuter utan gränser. Runt 35 intresserade samlades under ledning av Nils-Olof ?Nippe? Strandqvist.

20 jun 2001, kl 20:27
0

Annons

Det har länge diskuterats att starta en svensk underavdelning till PSF, Pharmaciens sans frontières. På grund av inre stridigheter inom den internationella organisationen har de svenska planerna legat still. Fram till nu.

? Nu struntar vi i dem och startar upp själva, säger Nils-Olof ?Nippe? Strandqvist som är ordförande i interrimsstyrelsen.

Han är nöjd med uppslutningen. Speciellt eftersom det i Danmark ?bara? kom tio personer på det första informationsmötet.

? Jag har redan blivit kontaktad av ett flertal intresserade, speciellt studenter.

Under Läkemedelskongressen i Stockholm i oktober planeras en generalförsamling. Då kommer en riktig styrelse att väljas under ett mer formellt beslutande möte. Vid det mötet kommer även stadgar och arbetsformer att spikas.

Beroende av biståndsorgan
Huvudorganisationen bildades på franskt initiativ redan för drygt femton år sedan (LV 03/2000). Organisationens huvudkontor ligger i Clermont Ferrand i det franska Centralmassivet, drygt 30 mil söder om Paris. I dag arbetar cirka 30 personer på huvudkontoret och ett hundratal arbetar ute på olika hjälpprojekt. I dagsläget driver PSF projekt ibland annat Kambodja, Tadzjikistan, Moldavien, Balkan, Burkina-Faso, Niger, Haiti och Honduras.

Projekten handlar om allt från vanligt hjälparbete med läkemedel till att distribuera läkemedel till att sätta upp helt nya apoteksväsenden. Det är en verksamhet som kostar mycket pengar. 1999 förbrukade PSF runt 27 miljoner euro i olika akuta hjälpprogram världen över.

? PSF är helt beroende av olika biståndsorgan som skänker pengar. Organisationen har inga egna pengar, säger Nippe Strandqvist.

Till skillnad från Läkare utan gränser tar PSF gärna emot bidrag från läkemedelsindustrin. Men man trycker noga på sitt oberoende och att man håller sig neutrala. Industrin får inte påverka arbetet.

Vidare tar PSF emot bidrag från enskilda länder, liksom medlemsavgifter och donationer från privatpersoner.

? Däremot gör vi inga insamlingar eller ?tiggarrundor?, det har vi inte folk till, förklarar Nippe Strandqvist.

Ingen lön men mat och logi
Från början tillfrågades Nippe Strandqvist om att starta en gemensam nordisk PSF-avdelning.

? Det hade ju inte gått, skrattar han.

? Man kan inte komma och säga till en norrman att nu ska vi starta en sån här organisation i Norge och det ska göras på det här viset. Vi får starta separata organisationer och sen sikta på samarbete.

Med PSF Sverige vill grundarna skapa en kompetensorganisation som underhåller och utvecklar svenska PSF-insatser.

? Vi vill skapa en kanal för svenska farmacitjänster ute i världen. Man ska inte göra det för att tjäna pengar, utan för att man vill hjälpa och utveckla, säger Nippe Strandqvist.

De frivilliga får till en början ingen lön men mat och husrum. På sikt, när de jobbat ett tag inom organisationen, blir det någon form av ekonomisk ersättning. För att underlätta för organisationen har Apoteket AB ställt sig positivt till att ge sina anställda tjänstledigt för att åka iväg på hjälpuppdrag. Genom organisationen samlar man ihop deltagarnas olika erfarenheter och bidrar på det viset till kontinuiteten. Annars är det lätt att upprepa misstag som redan gjorts i hjälparbetet på andra håll.

? Ett viktigt första steg är att ordna adekvat utbildning för de intresserade.

Enligt Nippe Strandqvist finns det pengar att söka hos till exempel SIDA för ändamålet.

Apotekare eller farmaceut
Fram till mötet i oktober ska interimsstyrelsen fundera över stadgar och målbeskrivning. Man ska också titta på olika former av medlemskap och medlemsavgifter. Frågor som kommer att diskuteras innan och under mötet är bland annat hur medlemsstrukturen ska se ut, om det ska finnas ett kansli och i så fall var, om och hur organisationen ska marknadsföras och kanske den viktigaste, namnfrågan. Ska organisationen kallas Apotekare utan gränser eller Farmaceuter utan gränser? ? Vi får se vad generalförsamlingen beslutar i oktober, säger Nippe Strandqvist fundersamt.

Han är dock snabb att tillägga att oberoende av vad namnet blir är alla välkomna att arbeta i organisationen, det behöver man inte vara farmaceut eller apotekare för att göra. Det går lika bra att vara ekonom eller advokat, bara man vill arbeta enligt den kommande ändamålsparagrafen.