Får man rea ut receptfria läkemedel?
Ragnhild Johansson, utredare på Läkemedelsverkets inspektionsenhet, har svar på frågorna.

Får man rea ut receptfria läkemedel?

— Nej, rea på läkemedel överensstämmer inte med reglerna. Försäljning och marknadsföring av läkemedel ska främja en ändamålsenlig användning och inte uppmuntra till överkonsumtion, säger Ragnhild Johnsson. Får man sälja 4 paket Panodil till priset av 3?— Också då gäller argumentet att man ska motverka överkonsumtion. Ett skäl till varför OTC-preparat nu säljs i handeln, […]

10 mar 2010, kl 15:22
0

Annons

— Nej, rea på läkemedel överensstämmer inte med reglerna. Försäljning och marknadsföring av läkemedel ska främja en ändamålsenlig användning och inte uppmuntra till överkonsumtion, säger Ragnhild Johnsson.

Får man sälja 4 paket Panodil till priset av 3?
— Också då gäller argumentet att man ska motverka överkonsumtion. Ett skäl till varför OTC-preparat nu säljs i handeln, liksom avregleringen, var ju att öka tillgängligheten. Och då finns det ännu färre skäl till att ha stora lager hemma. Mindre förpackningsstorlekar är ju ett resultat av omregleringen. Om man då lockar folk att köpa hem flera på en gång därför att det blir billigare så står det i strid med den tanken. Så tycker jag man kan resonera.

Men det är ju fri prissättning?
— Ja, du får konkurrera med lägre pris och du får tala om det. Man kan marknadsföra sin produkt med att man har ett lägre pris per förpackning. Men inte med att man ska köpa alla förpackningarna på en och samma gång för att få ett lägre pris.

Så »Hos oss köper du en ask Alvedon för bara tio kronor« är okej?
— Ja, i princip kan jag tänka mig det. Men det är inte glasklart.
 
Och lockprodukter, hur är det med dom?
— Där sa vi ifrån redan när Apoteket AB för ett drygt år sedan lockade kunder med en bok om de köpte fyra förkylningsprodukter.
— Kampanjen var utformad så att den skulle locka kunder att handla mer än de kanske behövde för att få en bok. Och det leder inte till en bra läkemedelsanvändning, menade vi och förbjöd den marknadsföringen.
— Så kallade sampack som är vanligt i detaljhandeln, till exempel att man köper hårschampo och en borste ihop och då till ett lägre pris än var för sig är inte heller ok när det handlar om läkemedel. Alla former av sampack strider mot läkemedelslagen eftersom man måste hålla läkemedlen separerade från andra produkter.