I går fick medarbetare med tillsvidareanställning på E-hälsomyndigheten information om att deras anställning finns kvar till och med den 30 april 2018. Dock fick de inget erbjudande för att stanna kvar tills flytten är klar, som det spekulerats i tidigare.
– Vad jag har hört finns det inget sådant erbjudande. Man är villig att ta risken att folk slutar, vilket jag tycker är oerhört synd, säger Emmeli Gross, ordförande för Saco på E-hälsomyndigheten.
Efter ett regeringsbeslut ska sätet och ledningen av E-hälsomyndigheten flyttas till Kalmar. Cirka 120 befattningar kommer att placeras i Kalmar och 30 blir kvar på kontoret i Stockholm.
Under hösten kommer samtliga medarbetare få ett erbjudande om att följa med till Kalmar och senast i oktober ska medarbetarna fatta beslut om de vill flytta med eller inte. Parallellt kommer nyrekrytering till Kalmar och överlämning av arbetsuppgifter och ansvar från Stockholm att ske.
– Vi från facket är väldigt missnöjda. Jag tycker absolut att man skulle ha haft något slags stanna-kvar-incitament. Och det inte enbart från personalens synvinkel, utan hela Sveriges, säger Emmeli Gross.
Hon menar att det är komplext när myndigheten hanterar hela Sveriges e-recept och att om något inte fungerar så kommer hela kedjan att fallera.
– Att göra en sådan här flytt, där man vet att det bara är en handfull som följer med, innebär att mycket kunskap försvinner. Mycket sitter i individen och är inte dokumenterad kunskap som går att föra över. Om man inte heller lyckas hålla kvar personal till flytten kan kunskapsöverföringen utebli, säger Emmeli Gross.
Vidare uppger hon att man från facket kommit med olika förslag på hur man skulle kunna göra flytten så bra som möjligt.
– Det har dels handlat om olika former av incitament som extra lön om man stannar, men även utbildningar under betald arbetstid för att göra personen mer attraktiv på arbetsmarknaden. Man skulle även kunna säkerställa att personal kommer tillbaka som konsulter för att på så sätt ändå behålla kompetensen, säger Emmeli Gross.