Om företag och myndigheter systematiskt skulle söka av sociala medier skulle oförutsedda biverkningar fångas upp mycket tidigare än idag. Det menar ett amerikanskt forskarlag verksamt vid University of Virginia och West Virgina University. Forskarna har utvecklat en särskild algoritm som enligt dem kan fånga upp signaler om biverkningar snabbare än de traditionella biverkningsdatabaserna hos myndigheter.
Forskarna har testat sin metod genom att analysera data om 20 olika läkemedel bakåt i tiden, som den amerikanska myndigheten FDA har utfärdat säkerhetsvarningar för. I de preliminära resultaten visar det sig att deras sökverktyg i 80 procent av fallen hittar biverkningssignaler tre månader innan den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gör det. Forskarna har nu fått 130 000 dollar av en nationell fond för att gå vidare med projektet.
I juli i år trädde EU:s nya farmakovigilanslagstiftning i kraft. Enligt den är läkemedelsföretagen skyldiga att regelbundet söka av de sidor som de själva ansvarar för, som hemsidor och terapiområdessajter riktade till allmänhet eller sjukvård. Dyker det upp signaler om biverkningar ska detta rapporteras in till berörda myndigheter. Däremot finns inget krav på att de ska scanna av internet i allmänhet för att se vad som skrivs om deras produkter. Men det finns en rekommendation.
– Men om företagen stöter på biverkningsrapportering på sociala medier som kan kopplas till en identifierbar avsändare ska företagen rapportera in detta, säger Erik Fredholm, kommunikatör på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.
Lif har också ett dokument som fungerar som en vägledning för hur medlemsföretagen kan hantera den biverkningsinformation som kommer från internet och digitala medier.
Enligt de amerikanska forskarna kan regelbunden sökning i sociala medier göra att allvarliga biverkningar fångas upp snabbare än med traditionell myndighetsrapportering, som kan vara ganska långsam. På Läkemedelsverket säger man att det är en intressant tanke att undersöka social medier.
– Men det ingår för närvarande inte i den systematiska omvärldsbevakningen som görs idag, säger Kerstin Jansson, chef på enheten för farmakovgilans.
Även om de forskarna menar att det kan identifiera biverkningar i populationen snabbt med sina sökverktyg så är det en svårighet att göra dem tillräckligt specifika.
– Det finns i princip ett otaligt antal träffar på läkemedel och biverkningar så det gäller att förfina sökningen genom att välja sammanhang och andra närliggande ord, säger Ahmed Abassi, en av forskarna bakom projektet till Wall Street Journal.